Wykonanie
Składniki:
mąka pszenna ok. 0,5 kg
mleko ok. 1-1,5 szklanki
jaja 4
olej do smażenia
mięso wołowe ok. 0,5 kg
sól,
pieprzcebula 1Sos:
czerwona papryka 1
cebula 1ząbki
czosnku 2
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól,
pieprz,
papryka w proszku
oliwa 3 łyżkiWykonanie:Przygotować sos: na
oleju zeszklić
cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony
czosnek. Dodać
paprykę pokrojoną w paski i poddusić przez kilka minut. Dołożyć
koncentrat pomidorowy, ok. 3 łyżek
wody i
sok z cytryny. Doprawić
przyprawami i zagotować. Ugotowane, wystudzone
mięso przepuścić przez maszynkę razem z
cebulą. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Żółtka roztrzepać z
mlekiem i szczyptą
soli. Dodać
mąkę, utrzepać. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki (muszą być giętkie). Na każdy naleśnik wykładać masę
mięsną,
zawinąć,
smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym
oleju. Podawać gorące polane sosem.