Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Wczoraj postanowiłam jeść więcej słonych śniadań. Praktycznie zawsze była to u mnie owsianka lub
jogurt z
musli i
owocami. Stąd dzisiejszy pomysł na omlet. Mnóstwo warzyw i
ziół w towarzystwie
jajek i zbożowej
kawy to było to czego nam trzeba. Całość przygotowuje się bardzo szybko – użyłam gotowej
mieszanki warzyw na patelnię, ogólnie dostępnej w sklepach.
Składniki:2-3 porcje:450 g (op. ) włoskiej
mieszanki warzyw, np. Hortex, Frosta3
jaja2-3 łyżki startego
żółtego sera ( lub wg uznania)1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
bazyliisól,
pieprz1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:Zamrożone warzywa zalewamy na patelni szklanką
wody, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut, do rozmrożenia.Gdy
woda odparuje , wlewamy
olej.Podsmażamy i doprawiamy.
Jajka rozmącamy, zalewamy nimi warzywa, rozlewając równo po całej patelni.Na wierzchu rozrzucamy
ser, przykrywamy.Omlet jest gotowy po 3-4 minutach, gdy
jaja się zetną a
ser stopi.Powiązane notki:Filet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilliFilet z dorsza duszony z warzywamiZielone spaghetti z
kozim seremTarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )
Jajka zapiekane w
papryce