Wykonanie
Sałatka dla mnie i z myślą tylko i wyłącznie o mnie. To taki nowo odkryty przeze mnie sposób na boczniaki — nie chciałam robić ich w panierce (a tylko takie przepisy znalazłam na blogach), więc opracowałam
sałatkę. Wybierałam składniki do niej tak, jak wybieram ubrania: kilka pierwszych wyciągniętych rzeczy z lodówki i boczniaki. I jest!
Sałatka z boczniakami,
szpinakiem,
musztardą i
jajcem!Składniki na porcję:100g boczniaków1 łyżeczka
masła2 garście młodego
szpinaku1 łyżka
musztardy1 łyżeczka
wody1 łyżeczka
oliwy z oliwek1
jajkosól,
pieprz,
oreganoBoczniaki drobno pokroić, posolić i poddusić na
maśle.
szpinak umyć,
jajko ugotować w koszulce czyli:do wrzącej
wody (w garnku o dość szerokim dnie) dodać odrobinę
octu, delikatnie wbić
jajko. Gotować przez 3–4 minuty, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Musztardę wymieszać z
wodą,
oliwą, doprawić
solą,
pieprzem i
oregano.W niewielkiej miseczce ułożyć
szpinak, dodać boczniaki,
jajko i polać
sosem musztardowym.