Wykonanie
Chciało mi się czegoś na kształt placków.
Mąki z
żołędzi,
kasztanów,
orzechów, gryki czy dyni nie miałam. Nic poza
kaszą jaglaną. Mamy tu na blogu jeden przepis na pyszne placki z jaglanki, ale do niego potrzeba
serka, którego mi nie wolno. Co tu robić? Co tu począć?! Mały Bezglutek mnie uratował! Te placki są bardzo smakowe, ale tak, jak napisałam samemu Bezglutkowi, ich smażenie to raczej party hard. Smak jednakże wynagradza
dzieną walkę w pokrywką i
łopatką w dłoni.SKŁADNIKI(na 3 osoby)szklanka jaglanki1,5 l
wody2
cebule3
jajaposiekany
koperekalbo
pietruszkasólpieprzsproszkowana
papryka chillibazyliaolej do smażeniaWYKONANIE
Kaszę gotujemy do momentu aż wchłonie całą
wodę. Co jakiś czas mieszamy.Pokrojoną
cebulę podsmażamy.Do ostudzonej
kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki.Dokładnie mieszamy.Smażymy na
oleju z zachowaniem szczególnej ostrożności.