ßßß Cookit - przepis na Tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy

nazwa

Wykonanie

Moją dzisiejszą propozycją są naleśniki w innym wydaniu, a mianowicie pod postacią tortu. Danie to jest niestety dosyć pracochłonne i przygotowanie wszystkich sosów zabiera sporo czasu i wysiłku, ale efekt jest tego wart. Torcik ten nie tylko wygląda ładnie,alei równie dobrze jeśli nie lepiej smakuje.
Polecam to danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje.
Składniki:
7 grubych naleśników
starty żółty ser do posypania tortu
½ pęczka natki pietruszki
nadzienie ze szpinaku:
1 kg świeżego szpinaku
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
nadzienie pieczarkowe:
½ kg pieczarek
2 cebule
olej
sól
pieprz
nadzienie z pomidorów:
2 pomidory
2 cebule
oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
słodka mielona papryka
oregano
bazylia
szczypta mąki
sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Usmażyć naleśniki.
2. Przygotować nadzienie ze szpinaku:
Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą, sól i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda.
3. Przygotować nadzienie z pieczarek:
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
4. Przygotować nadzienie z pomidorów:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć twarde części.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje.
5. Przygotować sos beszamel:
Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając.
Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje.
6. Tortownicę wysmarować masłem.
7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem.
8. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.
9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/tort-nalesnikowy.html