Wykonanie
Moją dzisiejszą propozycją są naleśniki w innym wydaniu, a mianowicie pod postacią
tortu. Danie to jest niestety dosyć pracochłonne i przygotowanie wszystkich
sosów zabiera sporo czasu i wysiłku, ale efekt jest tego wart. Torcik ten nie tylko wygląda ładnie,alei równie dobrze jeśli nie lepiej smakuje.Polecam to danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje.Składniki:7 grubych naleśnikówstarty
żółty ser do posypania
tortu½ pęczka
natki pietruszkinadzienie ze
szpinaku:1 kg
świeżego szpinaku2 łyżki
masła4 ząbki
czosnkugałka muszkatołowasólpieprznadzienie
pieczarkowe:½ kg
pieczarek2
cebuleolejsólpieprznadzienie z
pomidorów:2
pomidory2
cebuleoliwa z
papryczką chilli lub zwykła
oliwa i
papryczka chilli2 łyżki
sosu sojowegosólpieprzsłodka mielona
paprykaoreganobazyliaszczypta
mąkisos beszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki500 ml
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:1. Usmażyć naleśniki.2. Przygotować nadzienie ze
szpinaku:
Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
Masło roztopić w garnku, dodać
szpinak smażyć aż
szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę.Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą
gałkę muszkatołow ą,
sól i
pieprz. Smażyć aż odparuje cała
woda.3. Przygotować nadzienie z
pieczarek:
Pieczarki obrać i pokroić w plastry,
cebulę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na
oleju, dodać
pieczarki, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.4. Przygotować nadzienie z
pomidorów:
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć twarde części.
Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
pomidory,
sos sojowy oraz
przyprawy. Smażyć aż większość
wody odparuje. Na koniec dodać
mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje.5. Przygotować sos beszamel:
Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać
mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając.Nie przerywając mieszania powoli wlewać
mleko, dodać
przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje.6. Tortownicę wysmarować
masłem.7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu
szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z
pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu
pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym
żółtym serem.8. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.9. Upieczony tort posypać posiekaną
natką pietruszki.