ßßß
Moją dzisiejszą propozycją są naleśniki w innym wydaniu, a mianowicie pod postacią tortu. Danie to jest niestety dosyć pracochłonne i przygotowanie wszystkich sosów zabiera sporo czasu i wysiłku, ale efekt jest tego wart. Torcik ten nie tylko wygląda ładnie,alei równie dobrze jeśli nie lepiej smakuje.Polecam to danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje.Składniki:7 grubych naleśnikówstarty żółty ser do posypania tortu½ pęczka natki pietruszkinadzienie ze szpinaku:1 kg świeżego szpinaku2 łyżki masła4 ząbki czosnkugałka muszkatołowasólpieprznadzienie pieczarkowe:½ kg pieczarek2 cebuleolejsólpieprznadzienie z pomidorów:2 pomidory2 cebuleoliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli2 łyżki sosu sojowegosólpieprzsłodka mielona paprykaoreganobazyliaszczypta mąkisos beszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąki500 ml mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:1. Usmażyć naleśniki.2. Przygotować nadzienie ze szpinaku:Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą, sól i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda.3. Przygotować nadzienie z pieczarek:Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.4. Przygotować nadzienie z pomidorów:Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć twarde części.Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje.5. Przygotować sos beszamel:Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając.Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje.6. Tortownicę wysmarować masłem.7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem.8. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki.
