Wykonanie
Nie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :)Zainspirowane przez FP
Do przygotowania lazanii potrzebne są :Składniki:- 500 g
mięsa mielonego- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwek- puszka
pomidorów krojonych bez skórki-
ser żółty ( 300 g)-
oregano-
bazylia-
natka pietruszki-
sól i
pieprz-
sos beszamelowySos beszamelowy:- 50 g
masła- 60 g
mąki- 1,5 szkl.
mleka- 1 łyżka
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprzRozpuszczamy
masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy
mąkę i mieszamy do momentu gdy powstanie gładka masa. Gdy masa będzie już dobra to dolewamy ciepłe
mleko , uważamy , że nie powstały grudki .Na samym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje.Dosypujmy
gałkę muszkatołową i solimy i
pieprzymy do smaku.Wykonanie lazanii :Na dobrze rozgrzaną
oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony
czosnek i
cebulę. Następnie dokładamy
mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki
oregano , posiekaną
pietruszkę i
bazylię ,
sól i
pieprz. Później wrzucamy
pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania
wody .W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
sosem beszamelowym układamy w kolejności :-
makaron- warstwa farszu
mięsnego- starty
żółty ser-
sos beszamelowy- warstwa
makaronu- farsz-
żółty ser-
sos beszamelowy itd.Na wierzch posypujemy resztką
żółtego sera.W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut.Smacznego :)