Wykonanie
Wczoraj naszła mnie ochota na coś konkretnego, a że akurat mąż wrócił wygłodzony po całym tygodniu nieobecności, to mój wybór padł na lasagne bolognese. Zdrowe odżywianie wzięło jednak górę nad obżarstwem i dodałam do lasagne trochę
cukinii:) Nie jest to wymagane, a nawet nietypowe w lasange bolognese, ale jak dla mnie dobrze "przełamuje" smak i sprawia, że potrwa nie wydaje się taka ciężka... Przynajmniej dla mnie:)
Składniki15 płatów lasagne,500 g
mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),500 g
pomidorów lub
pomidorów w puszcze,1 duża
cebula,2-4 ząbki
czosnku,150 g
startego sera żółtego,
oliwa z oliwek,
bazylia i
oregano,
sól,
pieprzSos beszamelowy2 łyżki
masła,2 łyżki
mąki,500 ml
mleka,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzWykonanie
Cebulę kroimy w kostkę, a
czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, przesmażamy
cebulę, a następnie
mięso z
czosnkiem.
Pomidory obieramy ze skórki lub dodajemy te z puszki. Dusimy, tak aby nadmiar sosu odparował. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią i
oregano (polecam świeże
zioła!). Dodajemy
pomidory. Doprawiamy
solą,
oregano,
tymiankiem,
bazylią.W trakcie zabieramy się za przygotowanie
sosu beszamelowego - roztapiamy
masło w garnku, dodajemy
mąkę i smażymy ją przez około 2 minuty stale mieszając.
Potem zaczynamy stopniowo wlewać
mleko. Ważne, aby cały czas mieszać nasz sos, tak aby się nie przypalił. Gotujemy go kilka minut, aż zgęstnieje do konsystencji mniej więcej rzadkiego budyniu. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i gałka muszkatołową.Zagotowujemy wrzątek i każdy płat lasagne namaczamy w nim około 2 minuty - ja tak robię, nawet jeśli na opakowaniu nie jest napisane, żeby wymagane jest podgotowywanie. Dzięki temu
makaron nie jest nigdy twardy.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmarowujemy
oliwą z oliwek. Następnie układamy płaty lasange, tak aby trochę zachodziły na siebie. Na nich sos bolognese (ja na ta warstwę dołożyłam pokrojoną w talarki
surową cukinie), wylewamy cienką warstwę
sosu beszamelowego i posypujemy
serem żółtym.
Potem kontynuujemy układanie według schematu - lasagne, sos bolognese,
sos beszamelowy,
ser. Ostatnia warstwa to lasagne polana
sosem beszamelowy i posypana
serem.Całość wkładamy do piekarnika na 30 minut. SMACZNEGO!