Śmietana

nazwa

Produkt otrzymany przez ukwaszenie śmietanki w sposób naturalny lub przez dodanie czystych kultur bakterii kwasu mlekowego. Uzyskana w ten sposób śmietanka jest następnie pasteryzowana w temperaturze 85 stopni Celsjusza i poddawana procesowi homogenizacji, sterylizacji i UHT. Śmietana jest podstawowym surowcem przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych. Śmietana może mieć różną zawartość tłuszczu, dlatego wyróżniamy: śmietanę 12%, 18%, 22%, 24 – 28%, 30%.

Zastosowanie

Śmietanę 12% tłuszczu stosuje się do zup i sosów, śmietanę 18% tłuszczu do sosów, sałatek, ciast, koktajlów i deserów, śmietanę 22% tłuszczu do sałatek i dressingów, ze śmietany 24-28% tłuszczu produkuje się masło, a śmietana o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 30% używana jest do kremów, ciast i do ubijania. Można ją z powodzeniem zastąpić produktami o mniejszej zawartości tłuszczu o zbliżonych właściwościach (jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem). Jest świetnym dodatkiem do deserów, galaretek, owoców, ciast, placków, pierogów, naleśników. Stosowana na słono nadaje konsystencję sosom, potrawom z makaronem, zapiekankom, daniom z grzybami, kurczakiem czy wołowiną.

Właściwości śmietany

Świeża śmietana powinna charakteryzować się jednorodną konsystencją, jasnokremową lub kremową barwą i lekko kwaśnym smakiem. To źródło nie tylko wartościowego białka, ale również tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu, dlatego należy unikać jej spożycia w większych ilościach. Zawartość tłuszczu wynosi 30g/ 100g śmietany. Zawiera witaminę A odpowiadającą za prawidłowy odbiór bodźców wzrokowych, wzrost kości i zębów, prawidłowe funkcjonowanie tkanki nabłonkowej. Szczepy bakterii zawarte w śmietanie ułatwiają trawienie białek, usprawniają przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu i zwiększają odporność organizmu.

Postać handlowa

Śmietana sprzedawana jest w szklanych butelkach zabezpieczonych aluminiową folią, w butelkach lub kubkach plastikowych oraz w opakowaniach kartonowych. Można też spotkać śmietanę w pojemniku aerozolowym, która po wydostaniu się z niego przybiera postać ubitej śmietan

Wartości odżywcze

Porcja: 15g Kalorie: 42 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów1.8 kcal

z białek1.5 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.5E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate5E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone1.3   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.149   μg

Tłuszcz4.4   g

Tłuszcze nasycone2.7   μg

Węglowodany0.471   g

Total Folate5E-07   μg

Cukier0.018   g

Białko0.346   g

Tryptofan0.0049   g

Treonina0.016   g

Izoleucyna0.021   g

Leucine0.034   g

Lysine0.027   g

Metionina0.0087   g

Cystyna0.0032   g

Fenyloalanina0.017   g

Tyrosine0.017   g

Walina0.023   g

Arginina0.013   g

Histydyna0.0094   g

Alanina0.012   g

Kwas asparaginowy0.026   g

Kwas glutaminowy0.072   g

Glicyna0.0073   g

Prolina0.034   g

Seryna0.019   g

A4.4E-05   μg

B13.9E-06   mg

C0.0001   mg

D1.025E-07   μg

B64.3E-06   mg

E0.000125   mg

B36.9E-06   mg

B123E-08   μg

B21.9E-05   mg

B54E-05   μg

B90   μg

K3.8E-07   μg

Retinol4.3E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)157   IU

Bete-karoten8.4E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.054 mg

Omega-60.094 mg

Fosfor0.01   mg

Magnez0.0012   mg

Potas0.015   mg

Sód0.0056   μg

Wapń0.012   mg

Żelazo5E-06   mg

Cynk3.8E-05   mg

Fluor4.5E-07   μg

Mangan1.5E-07   μg

Miedź1.1E-06   μg

Selen8E-08   μg

Cholesterol0.016   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %