ßßß
Produkt otrzymany przez ukwaszenie śmietanki w sposób naturalny lub przez dodanie czystych kultur bakterii kwasu mlekowego. Uzyskana w ten sposób śmietanka jest następnie pasteryzowana w temperaturze 85 stopni Celsjusza i poddawana procesowi homogenizacji, sterylizacji i UHT. Śmietana jest podstawowym surowcem przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych. Śmietana może mieć różną zawartość tłuszczu, dlatego wyróżniamy: śmietanę 12%, 18%, 22%, 24 – 28%, 30%.
Śmietanę 12% tłuszczu stosuje się do zup i sosów, śmietanę 18% tłuszczu do sosów, sałatek, ciast, koktajlów i deserów, śmietanę 22% tłuszczu do sałatek i dressingów, ze śmietany 24-28% tłuszczu produkuje się masło, a śmietana o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 30% używana jest do kremów, ciast i do ubijania. Można ją z powodzeniem zastąpić produktami o mniejszej zawartości tłuszczu o zbliżonych właściwościach (jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem). Jest świetnym dodatkiem do deserów, galaretek, owoców, ciast, placków, pierogów, naleśników. Stosowana na słono nadaje konsystencję sosom, potrawom z makaronem, zapiekankom, daniom z grzybami, kurczakiem czy wołowiną.
Świeża śmietana powinna charakteryzować się jednorodną konsystencją, jasnokremową lub kremową barwą i lekko kwaśnym smakiem. To źródło nie tylko wartościowego białka, ale również tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu, dlatego należy unikać jej spożycia w większych ilościach. Zawartość tłuszczu wynosi 30g/ 100g śmietany. Zawiera witaminę A odpowiadającą za prawidłowy odbiór bodźców wzrokowych, wzrost kości i zębów, prawidłowe funkcjonowanie tkanki nabłonkowej. Szczepy bakterii zawarte w śmietanie ułatwiają trawienie białek, usprawniają przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu i zwiększają odporność organizmu.
Śmietana sprzedawana jest w szklanych butelkach zabezpieczonych aluminiową folią, w butelkach lub kubkach plastikowych oraz w opakowaniach kartonowych. Można też spotkać śmietanę w pojemniku aerozolowym, która po wydostaniu się z niego przybiera postać ubitej śmietan
Porcja: 15g Kalorie: 42 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów1,8 kcal
z białek1,5 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,5E-05 g
Objętość15 g/m3
Food folate5E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,3 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,149 μg
Tłuszcz4,4 g
Tłuszcze nasycone2,7 μg
Węglowodany0,471 g
Total Folate5E-07 μg
Cukier0,018 g
Białko0,346 g
Tryptofan0,0049 g
Treonina0,016 g
Izoleucyna0,021 g
Leucine0,034 g
Lysine0,027 g
Metionina0,0087 g
Cystyna0,0032 g
Fenyloalanina0,017 g
Tyrosine0,017 g
Walina0,023 g
Arginina0,013 g
Histydyna0,0094 g
Alanina0,012 g
Kwas asparaginowy0,026 g
Kwas glutaminowy0,072 g
Glicyna0,0073 g
Prolina0,034 g
Seryna0,019 g
A4,4E-05 μg
B13,9E-06 mg
C0,0001 mg
D1,025E-07 μg
B64,3E-06 mg
E0,000125 mg
B36,9E-06 mg
B123E-08 μg
B21,9E-05 mg
B54E-05 μg
B90 μg
K3,8E-07 μg
Retinol4,3E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)157 IU
Bete-karoten8,4E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,054 mg
Omega-60,094 mg
Fosfor0,01 mg
Magnez0,0012 mg
Potas0,015 mg
Sód0,0056 μg
Wapń0,012 mg
Żelazo5E-06 mg
Cynk3,8E-05 mg
Fluor4,5E-07 μg
Mangan1,5E-07 μg
Miedź1,1E-06 μg
Selen8E-08 μg
Cholesterol0,016 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %