ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowo-pomarańczowy

Sernik kokosowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Planowałam po raz kolejny upiec sernik z żurawinami i marcepanem, ale zanim dotarłam do kuchni, wymyśliłam nowy. ;)
Świetnie się prezentuje, jest delikatny, kremowy, z lekką kokosową nutą, to także kolejny sernik, któremu zdecydowanie służy dłuższy pobyt w lodówce - najbardziej smakował mi ostatni kawałek, jakieś 4-5 dni po upieczeniu - dlatego możecie go przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem.
250 g ciasteczek owsianych z orzechami
50 g wiórków kokosowych
70 g masła
szklanka konfitury pomarańczowej
Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut). Następnie na schłodzony spód wyłożyć i równomiernie rozprowadzić konfiturę.
masa serowa
1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
250 g śmietanki kokosowej
4 jajka
50 ml malibu
2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać śmietankę kokosową i malibu, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
ponadto
2 galaretki (użyłam pomarańczowej i cytrynowej)
400 ml świeżego gęstego soku (u mnie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, zmiksowany z mango, bananem i jabłkiem)
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Następnie wymieszać dokładnie z sokiem owocowym. Tężejącą galaretkę wylać na sernik, schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Sernik-kokosowo-pomaranczowy.html