Wykonanie
Planowałam po raz kolejny upiec sernik z
żurawinami i marcepanem, ale zanim dotarłam do kuchni, wymyśliłam nowy. ;)Świetnie się prezentuje, jest delikatny, kremowy, z lekką
kokosową nutą, to także kolejny sernik, któremu zdecydowanie służy dłuższy pobyt w lodówce - najbardziej smakował mi ostatni kawałek, jakieś 4-5 dni po upieczeniu - dlatego możecie go przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem.

250 g
ciasteczek owsianych z
orzechami50 g
wiórków kokosowych70 g
masłaszklanka
konfitury pomarańczowejCiasteczka zmiksować, by przypominały piasek.
Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną
masłem obręcz), przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut). Następnie na schłodzony spód wyłożyć i równomiernie rozprowadzić
konfiturę.masa serowa1000 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)puszka słodzonego
mleka skondensowanego (530 g)250 g
śmietanki kokosowej4
jajka50 ml
malibu2 lekko czubate łyżki
mąki pszennejlekko czubata łyżka
mąki ziemniaczanejTwaróg i
mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo
jajka. Następie dodać
śmietankę kokosową i
malibu, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać
mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.Piec około 60 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.ponadto2
galaretki (użyłam pomarańczowej i cytrynowej)400 ml świeżego gęstego soku (u mnie świeżo wyciśnięty
sok pomarańczowy, zmiksowany z
mango,
bananem i
jabłkiem)
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Następnie wymieszać dokładnie z
sokiem owocowym. Tężejącą
galaretkę wylać na sernik, schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.Smacznego!

