Wykonanie
To mój pierwszy mazurek na blogu choć nie pierwszy wypiek o podobnych smakach. To właściwie krucha
tarta z marcepanem i nadzieniem
migdałowym, podobna do klasycznej tarty z
migdałową masą - bakwell tartTen mazurek to bardzo moje smaki, bo lubię i marcepan i
migdały a w otoczce kruchego ciasta i z dodatkiem
żurawiny stanowi naprawdę bardzo pyszne ciasto i nie ograniczałabym go jedynie do wielkanocnych świąt. To wyśmienita całoroczna
tarta.

ciasto kruche:180 g
mąki100 g zimnego
masła4 łyżki zimnej
wodyszczypta
solimasa:250 g marcepanu, startego na tarce200 g mielonych
migdałów200 g
masła, rozpuszczonego2
jajka150 g
cukru100 g
mąki150 g suszonej lub kandyzowanej
żurawinykilka łyżek
płatków migdałowychcukier puder do posypaniaPrzygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę (można tą czynność wykonać ręcznie na blacie). Ciasto wkładamy do foremki (u mnie o wymiarach 22 na 24 cm) i dokładnie wylepiamy dno i ścianki foremki na wysokość ok 4 cm. Foremkę z
ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika lub na dłuższą chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy w nim spód ciasta przez ok 15 minut.W międzyczasie przygotowujemy masę. Rozpuszczone
masło, mielone
migdały,
jajka,
cukier,
mąkę i
żurawinę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy starty marcepan i wylewamy na niego
migdałową masę. Wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy (w 180 st C) ok 45 minut. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.

Na podstawie przepisu z bloga Olgi Smile