Wykonanie
Lubicie domowe batony? Ja bardzo, szczególnie te w wersji owocowej. A z kwaskowatą
żurawiną są doskonałe. Robiłam już kiedyś podobne, więc wiedziałam, że i ten przepis nam posmakuje.

Składniki:170 g
masła (miękkiego)350 g
mąki (zwykła lub pełnoziarnista)1/2 łyżeczki
soli110 + 150 g
cukry trzcinowegoskórka z 1
limonki350 g
żurawiny (u mnie mrożona)80 ml
wodycukier puder
Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową formę o
boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, 110 g
cukru,
sól, skórkę z połowy
limonki i
masło wyrobić rękami (lub w blenderze), aż masa zacznie się sklejać. Wyłożyć
ciastem spód przygotowanej formy i dobrze ugnieść. Piec przez około 25 minut, aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegów formy.W międzyczasie przygotować masę
owocową.
Żurawiny, 150 g
cukru, pozostałą skórkę z
limonki i
wodę włożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu przez około 8 minut (mieszając od czasu do czasu), aż
żurawina popęka i masa zgęstnieje.Wylać masę
żurawinową na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć i posypać
cukrem pudrem. Wystudzić w formie. Wyjąć z formy (przy pomocy papieru do pieczenia) i pokroić na kwadraty. Ponownie posypać
cukrem pudrem.