ßßß
125 g mąki90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę2 łyżeczki drobnego cukru2 łyżki zimnej wodyNadzienie:90 g masła80 g drobnego cukru2 jajka, roztrzepane3 krople naturalnego ekstraktu z migdałów70 g mielonych migdałów40 g mąki ze środkiem spulchniającym, przesianej160 g dżemu malinowegocukier puder do posypaniaPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą mąkę umieszczamy w misce, dodajemy masło i łączymy składniki za pomocą palców aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z cukrem. Robimy zagłębienie i dodajemy prawie całą wodę. mieszamy za pomocą noża aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie za suche dodajemy resztę wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pokryło dno i boki foremki. Foremkę wykładamy ciastem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i posypujemy suchym ryżem lub fasolką. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier i ryż a ciasto dopiekamy w piekarniku jeszcze 7 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.Masło ubijamy z cukrem w małej misce do białości. Dodajemy stopniowo po jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z migdałów. Przenosimy do większej miski i mieszamy z mielonymi migdałami i mąką za pomocą łyżki. Upieczone ciasto smarujemy dżemem a na dżem wykładamy migdałową miksturę wygładzając wierzch. Pieczemy przez 35 minut. Posypujemy cukrem pudrem.Przepis z książki "Sweet and savoury bites" Jane Price.