Sposób na szybką surówkę do obiadu. Sałatę lodową wystarczy porwać, dodać do niej kilka składników i zalać sosem na bazie oleju i jabłkowegooctu. Dodatek niebieskiego sera pleśniowego, choć niewielki, bardzo podkreśla i wzmacnia smak surówki.pół główki sałaty lodowej, porwanejkawałek ogórkasałatkowego ok 10 cm, pokrojony w plastry3 łodyżki szczypiorku z cebulką, posiekanego w ukośne paskikilkanaście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół50 g sera pleśniowego niebieskiego ( u mnie irish cashel blue) na sos vinaigrette:3 łyżki oleju1 łyżka octujabłkowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonej bazyliisól i pieprzWszystkie warzywa umieszczamy w misce. Składniki na sos vinaigrette umieszczamy umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy. Posypujemy pokruszonym serem.