Wykonanie
Ciasta
bananowe są świetne.
Pisałam o tym wielokrotnie. Bez zbędnych opisów, dziś kolejne. Ciasto
bananowe z dodatkiem
ananasów i
kokosu, więc klimaty mocno karaibskie. Wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość. Chociaż sezon teraz na nieco inne
owoce, ja piekę kolejny
bananowy chlebek
250 g
mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do pierników (mixed spice)80 g
masła (lub
twardej margaryny3 średnie
banany, rozgniecione3 duże
jajka80 g plus 1 łyżka
cukru, najlepiej trzcinowego3 łyżki
miodu40 g suszonych
ananasów, pokrojonych3 łyżki plus 1 łyżka wiórek
kokosowychPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobina
oleju.Przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawę do pierników umieszczamy w misce i łączymy z
masłem, aż powstanie kruszonka.Mieszamy z
bananami i
jajkami. Dodajemy 80 g
cukru i
miód. Mieszamy aż masa będzie gładka, po czym dodajemy 3 łyżki wiórek i
ananasy, mieszamy do połączenia składników.Masę przekładamy do keksówki i posypujemy pozostałym
cukrem i wiórkami..Pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).Przepis z książki " The Fairtrade Everyday Cookbook"