ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy o karaibskim smaku

Chlebek bananowy o karaibskim smaku

nazwa

Wykonanie

Ciasta bananowe są świetne. Pisałam o tym wielokrotnie. Bez zbędnych opisów, dziś kolejne. Ciasto bananowe z dodatkiem ananasów i kokosu, więc klimaty mocno karaibskie. Wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość. Chociaż sezon teraz na nieco inne owoce, ja piekę kolejny bananowy chlebek
250 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)
80 g masła (lub twardej margaryny
3 średnie banany, rozgniecione
3 duże jajka
80 g plus 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
3 łyżki miodu
40 g suszonych ananasów, pokrojonych
3 łyżki plus 1 łyżka wiórek kokosowych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobina oleju.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Mieszamy z bananami i jajkami. Dodajemy 80 g cukru i miód. Mieszamy aż masa będzie gładka, po czym dodajemy 3 łyżki wiórek i ananasy, mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do keksówki i posypujemy pozostałym cukrem i wiórkami..
Pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Przepis z książki " The Fairtrade Everyday Cookbook"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/05/chlebek-bananowy-o-karaibskim-smaku.html