Wykonanie
Oto wypiek z
serii jednogarnkowych:) Ciasto z
bananami i
kokosem ma naturalną
słodycz i zachowuje przez kilka dni wyjątkową delikatność oraz wilgotność. W cztery dni po upieczeniu było nadal mokre i świeże, no i smakowało gościom:)
SKŁADNIKI:1/2
cytryny400 g dojrzałych, miękkich
bananów100 g miękkiego
masła100 g
cukru2 duże
jajka225 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
wiórków kokosowych4 łyżki płynnego
mioduWYKONANIE:Zetrzyj drobno
skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Obierz
banany, a następnie rozgnieć je z
sokiem cytrynowym widelcem lub ubijakiem do
ziemniaków - ta druga opcja jest lepsza:) Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę i wmieszaj do niej stopniowo
jajka z
mąką, proszkiem i
solą, a także 40 g
wiórków kokosowych,
skórkę z cytryny i 3 łyżki
miodu. Utrzyj składniki na gładką masę, po czym wmieszaj do niej na końcu rozgniecione
banany.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp
mąką. Przygotowane ciasto przełóż do formy i wyrównaj jego wierzch. Ciasto piecz w 180 °C przez godzinę i 10 minut, aż będzie złociste i popęka na wierzchu. Po lekkim wystudzeniu wyjmij ciasto z formy, a gdy już całkiem ostygnie posmaruj je podgrzaną łyżką
miodu i posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.