Wykonanie
Ciasto
bananowe nieco inaczej. Nie przypomina typowego
bananowego chlebka, choć
banany oczywiście są wyczuwalne. Różnicę czyni mocno cytrynowa polewa, która nie tylko dodaje temu ciastu lekko oszronionego,
lodowego wyglądu, przyjemnie chrupie
między zębami, ale również wspaniale podkreśla
bananowy smak.
ciasto:
175 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukru3
jajka300 g
mąki samorosnacej( lub zwykłej z 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 dojrzałe
banany, obrane i rozgniecionestarta skórka z pół
cytryny2 łyżki
mlekalukier:sok z 1
cytryny100 g
cukruPiekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą foremkę o wymiarach 20 cm.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch.Pieczemy ok 45-50 minut(sprawdzamy czy patyczek włożony do ciasta jest czysty). Chwilę pozostawiamy w foremce po czym wyjmujemy.Przygotowujemy
lukier mieszając
cukier z
sokiem i polewamy nim ciasto i rozsmarowujemy tak aby całe było pokryte. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Mary Berry "One step ahead"