ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Ciasto bananowe nieco inaczej. Nie przypomina typowego bananowego chlebka, choć banany oczywiście są wyczuwalne. Różnicę czyni mocno cytrynowa polewa, która nie tylko dodaje temu ciastu lekko oszronionego, lodowego wyglądu, przyjemnie chrupie między zębami, ale również wspaniale podkreśla bananowy smak.
ciasto:
175 g masła, miękkiego
175 g drobnego cukru
3 jajka
300 g mąki samorosnacej( lub zwykłej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
starta skórka z pół cytryny
2 łyżki mleka
lukier:
sok z 1 cytryny
100 g cukru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą foremkę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45-50 minut(sprawdzamy czy patyczek włożony do ciasta jest czysty). Chwilę pozostawiamy w foremce po czym wyjmujemy.
Przygotowujemy lukier mieszając cukier z sokiem i polewamy nim ciasto i rozsmarowujemy tak aby całe było pokryte. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Mary Berry "One step ahead"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/01/ciasto-bananowe-z-cytrynowym-lukrem.html