Wykonanie
Nieco egzotyczny gulasz drobiowy z dodatkiem
śliwek . Bardzo aromatyczny. Gulasz drobiowy ze
śliwkami jest bardzo delikatnie słodki i naprawdę pyszny. Dla lubiących eksperymentowanie z nowymi
smakami ciekawe urozmaicenie menu.

2 łyżeczki
oleju1
cebula, posiekana1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
imbiru3
piersi z kurczaka, pokrojone w paski300 ml rosołku z kostki2 łyżki
koncentratu pomidorowego200 g
śliwek kalifornijskich
sól i
pieprz do smakugarść liści
kolendry do podaniaNa głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy
cebulę i smażymy aż
cebula nabierze złotej barwy. Dodajemy
czosnek, smażymy 1 minutę, po czym dodajemy
przyprawy i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy
kurczaka i smażymy go przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje.Dodajemy rosołek i koncentrat. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy przez 15-20 minut, dodając
śliwki 5 minut przed końcem gotowania.Potrawę najlepiej podać z
kaszą kuskus.Przepis z "The Collection" wydawnictwa GoodFood Magazine