Wykonanie
Dla miłośników
białej czekolady i ciast z mielonymi
migdałami zamiast
mąki, będzie to nie lada przysmak. Tak jak dla mnie. Wilgotna, o charakterystycznej, lekko ziarnistej konsystencji, wyraźnie migdałowa i polana pyszną polewą babka, nie ma sobie równych. Trzeciego dnia, równie miękka, smaczna i wilgotna jak i tuż po upieczeniu. Babka migdałowa z polewą z
białej czekolady to babka ideał. Polecam.

130 g
białej czekolady, połamanej80 g
masła, pokrojonego w kostkę8 łyżek
cukru3
jajka, oddzielone
żółtka od
białek40 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g mielonych
migdałów1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej(lub kilka kropel
aromatu migdałowego)Polewa:150 g
białej czekolady1/3 szklanki
śmietanki kremowej( u mnie double cream)1 łyżka
likieru Amaretto1 łyżeczka esencji migdałowejPiekarnik nastawiamy na 180 st C.Małą foremkę z kominem(pojemność 1,5 litra), smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą.Do rondelka wkładamy
masło i
czekoladę, rozpuszczamy na małym ogniu( mozna to zrobić również w misce nad gotującą się
wodą). Dodajemy
cukier i
żółtka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
migdały. Mieszamy łyżką.Ubijamy pianę z
białek i łączymy z masą
czekoladowo-
migdałową. Na koniec dodajemy ekstrakt z
migdałów. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 40-45 minut. Studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.Przygotowujemy polewę z
białej czekolady. Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki
białą czekoladę, dodajemy
śmietanę i
likier i delikatnie podgrzewamy aż
czekolada rozpuści się i połączy ze
śmietanką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i odstawiamy na 1-2 godziny aż masa lekko zgęstnieje. Gęstniejącą masą polewamy babkę. Można udekorować
płatkami migdałowymi.Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku