ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czekoladowymi falami

Ciasto z czekoladowymi falami

nazwa

Wykonanie

To bardzo smaczne ciasto - typowe ciasto ucierane, rodzaj babki, z malowniczymi czekoladowymi falami i "posypką" z grubo siekanej czekolady. Idealne do herbaty lub kawy, a spora ilość czekolady przyjemnie się z tym maślano - waniliowym ciastem komponuje i dodaje mu atrakcyjnej wilgotności.
200 g ciemnej czekolady
200 g masła lub margaryny, miękkiego
1 łyżeczka przyprawy do pierników ( mixed spice)
175g drobnego cukru
3 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ciemnej czekolady do dekoracji
Natłuszczamy dno i dłuższe boki foremki(duża keksówka lub forma do pieczenia chleba).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 25 g masła (ja robię to w specjalnym rondelku na bardzo małym ogniu, krótko podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia) i przyprawą do pierników.
Pozostałe masło, cukier, jajka i esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia i ubijamy do "białości".
Wykładamy 1/4 ciasta do foremki i rozsmarowujemy 1/3 czekoladowej mieszanki, powtarzamy czynność z resztą ciasta i rozpuszczonej czekolady, na koniec wykładając ciasto. Wierzch posypujemy pokrojona w kawałki czekoladą.
Pieczemy w temperaturze 180 st przez 1 godz i 15 minut (ja piekłam 1 godzinę). Pozostawiamy ciasto w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki Joanny Farrow "The best of Cadbury's chocolate cooking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/04/ciasto-z-czekoladowymi-falami.html