Wykonanie
To bardzo smaczne ciasto - typowe ciasto ucierane, rodzaj babki, z malowniczymi czekoladowymi falami i "posypką" z grubo siekanej
czekolady. Idealne do
herbaty lub
kawy, a spora ilość
czekolady przyjemnie się z tym
maślano -
waniliowym ciastem komponuje i dodaje mu atrakcyjnej wilgotności.

200 g ciemnej
czekolady200 g
masła lub
margaryny, miękkiego1 łyżeczka
przyprawy do pierników ( mixed spice)175g drobnego
cukru3
jajka2 łyżeczki esencji waniliowej225 g
mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g ciemnej
czekolady do dekoracjiNatłuszczamy dno i dłuższe boki foremki(duża keksówka lub forma do pieczenia
chleba).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z 25 g
masła (ja robię to w specjalnym rondelku na bardzo małym ogniu, krótko podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia) i
przyprawą do pierników.Pozostałe
masło,
cukier,
jajka i esencję
waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy przesiana
mąkę i
proszek do pieczenia i ubijamy do "białości".Wykładamy 1/4 ciasta do foremki i rozsmarowujemy 1/3 czekoladowej mieszanki, powtarzamy czynność z resztą ciasta i rozpuszczonej
czekolady, na koniec wykładając ciasto. Wierzch posypujemy pokrojona w kawałki
czekoladą.Pieczemy w temperaturze 180 st przez 1 godz i 15 minut (ja piekłam 1 godzinę). Pozostawiamy ciasto w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.Przepis z książki Joanny Farrow "The best of Cadbury's chocolate cooking"
