ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami

nazwa

Wykonanie

Lubię bardzo wszelkiego rodzaju mięsne gulasze, więc z prawdziwą przyjemnością zrobiłam ten gulasz, zwłaszcza że pracy przy nim niewiele. Pyszne mięciutkie mięsko z aromatem prawdziwych grzybów . Dni coraz chłodniejsze, więc porcja takiego wieprzowego gulaszu z grzybami na pewno nas rozgrzeje.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
5 00 -700 g mięsa wieprzowego(łopatki lub szynki)
1 marchewka
1 cebula
4 suszone grzyby
1/2 szklanki śmietany
kostka bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy do zup
1 łyżka oleju
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól
Grzyby moczymy przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody, osączamy(płyn zachowujemy) i kroimy w paski.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i wodę, w której moczyły się grzyby, zagotowujemy, rozpuszczamy kostkę bulionową. Wkładamy mięso, grzyby, liść laurowy, pieprz. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, dodajemy marchewkę i cebulę, dusimy jeszcze 20 minut.
Wlewamy śmietanę, solimy do smaku, podgrzewamy. Podajemy z kaszą lub kluskami i surówką.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/11/gulasz-wieprzowy-z-grzybami.html