Wykonanie
Lubię bardzo wszelkiego rodzaju
mięsne gulasze, więc z prawdziwą przyjemnością zrobiłam ten gulasz, zwłaszcza że pracy przy nim niewiele. Pyszne mięciutkie
mięsko z aromatem prawdziwych
grzybów . Dni coraz chłodniejsze, więc porcja takiego wieprzowego gulaszu z
grzybami na pewno nas rozgrzeje.Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Pyszne potrawy z
wieprzowiny" dołączam do "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

5 00 -700 g
mięsa wieprzowego(
łopatki lub
szynki)1
marchewka1
cebula4
suszone grzyby1/2 szklanki
śmietanykostka
bulionu warzywnego1 łyżka
przyprawy do zup1 łyżka
olejuliść laurowypieprz ziarnisty
sólGrzyby moczymy przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej
wody, osączamy(płyn zachowujemy) i kroimy w paski.Opłukane i osuszone
mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym
oleju.
Marchewkę i
cebulę kroimy w plasterki.Do garnka wlewamy półtorej szklanki
wody i
wodę, w której moczyły się
grzyby, zagotowujemy, rozpuszczamy kostkę
bulionową. Wkładamy
mięso,
grzyby,
liść laurowy,
pieprz. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, dodajemy
marchewkę i
cebulę, dusimy jeszcze 20 minut.Wlewamy
śmietanę, solimy do smaku, podgrzewamy. Podajemy z
kaszą lub kluskami i surówką.