Wykonanie
Swego czasu bardzo często w moim ulubionym supermarkecie kupowałam tzw turnovers z
malinami i
bitą śmietaną . Uwielbiałam to
ciastko. Ostatnio kupiłam je ponownie, ale jakież było moje zdziwienie, gdy owszem
dżem malinowy pozostał, ale znikła
bita śmietana(a
ciastko staniało). Udało mi się jednak znaleźć przepis na podobne
ciastko i szybko zaadaptować go na moje potrzeby. Robiłam je jak na razie 2
razy i na pewno zrobię nie raz, bo cieszy się ono u nas niezwykłym powodzeniem(znika błyskawicznie). Trochę na skróty, bo z gotowego
ciasta francuskiego, ale to naprawdę pyszne ciacho. Polecam.

450 g gotowego
ciasta francuskiego(najlepiej zrolowanego)2 łyżki drobnego
cukru284 lub 300 ml(opakowanie) double lub whipping cream(
śmietanki do ubijania)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii12 łyżeczek
dżemu malinowegocukier demarara do posypaniaPiekarnik nastawiamy na 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Blat lekko posypujemy
mąką i rozkładamy na nim ciasto(lub wałkujemy jeśli mamy nie zrolowane, na prostokąt), wykrawamy nożem 6 kwadratów a każdy z kwadratów kroimy na pół, aby powstał trójkąt. Trójkąty przenosimy na blachę, smarujemy
mlekiem(lub
jajkiem wymieszanym z
wodą), posypujemy
cukrem demarara(lub zwykłym). Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie ubijamy
śmietanę z 2 łyżkami
cukru i ekstraktem
wanilii. Wystudzone trójkąty przekrawamy wzdłóż na pół, smarujemy dolną połówkę
dżemem nakładamy czubatą łyżkę
śmietany i przykrywamy drugim kawałkiem trójkąta.