ßßß Cookit - przepis na Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Swego czasu bardzo często w moim ulubionym supermarkecie kupowałam tzw turnovers z malinami i bitą śmietaną . Uwielbiałam to ciastko. Ostatnio kupiłam je ponownie, ale jakież było moje zdziwienie, gdy owszem dżem malinowy pozostał, ale znikła bita śmietana(a ciastko staniało). Udało mi się jednak znaleźć przepis na podobne ciastko i szybko zaadaptować go na moje potrzeby. Robiłam je jak na razie 2 razy i na pewno zrobię nie raz, bo cieszy się ono u nas niezwykłym powodzeniem(znika błyskawicznie). Trochę na skróty, bo z gotowego ciasta francuskiego, ale to naprawdę pyszne ciacho. Polecam.
450 g gotowego ciasta francuskiego(najlepiej zrolowanego)
2 łyżki drobnego cukru
284 lub 300 ml(opakowanie) double lub whipping cream(śmietanki do ubijania)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
12 łyżeczek dżemu malinowego
cukier demarara do posypania
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Blat lekko posypujemy mąką i rozkładamy na nim ciasto(lub wałkujemy jeśli mamy nie zrolowane, na prostokąt), wykrawamy nożem 6 kwadratów a każdy z kwadratów kroimy na pół, aby powstał trójkąt. Trójkąty przenosimy na blachę, smarujemy mlekiem(lub jajkiem wymieszanym z wodą), posypujemy cukrem demarara(lub zwykłym). Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru i ekstraktem wanilii. Wystudzone trójkąty przekrawamy wzdłóż na pół, smarujemy dolną połówkę dżemem nakładamy czubatą łyżkę śmietany i przykrywamy drugim kawałkiem trójkąta.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/08/flaky-cream-puffs-czyli-trojkaty-z-bita.html