ßßß
450 g gotowego ciasta francuskiego(najlepiej zrolowanego)2 łyżki drobnego cukru284 lub 300 ml(opakowanie) double lub whipping cream(śmietanki do ubijania)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii12 łyżeczek dżemu malinowegocukier demarara do posypaniaPiekarnik nastawiamy na 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Blat lekko posypujemy mąką i rozkładamy na nim ciasto(lub wałkujemy jeśli mamy nie zrolowane, na prostokąt), wykrawamy nożem 6 kwadratów a każdy z kwadratów kroimy na pół, aby powstał trójkąt. Trójkąty przenosimy na blachę, smarujemy mlekiem(lub jajkiem wymieszanym z wodą), posypujemy cukrem demarara(lub zwykłym). Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru i ekstraktem wanilii. Wystudzone trójkąty przekrawamy wzdłóż na pół, smarujemy dolną połówkę dżemem nakładamy czubatą łyżkę śmietany i przykrywamy drugim kawałkiem trójkąta.