ßßß Cookit - przepis na Masa krówkowa - kajmak:

Masa krówkowa - kajmak:

nazwa

Wykonanie

Kolejny z przepisów ''bazowych''. Jak już uprzedzałam wcześniej, na początku istnienia mojego bloga może być ich wiele, co ułatwi mi w przyszłości dodawanie kolejnych przepisów już na dania i desery w całości gotowe do podania. Ten konkretny kajmak posłużył mi do przygotowania masy w cieście gruszkowym, na nie przepis trochę później. Oczywiście masę krówkową, czyli nasz kajmak możecie bez problemu dostać dzisiaj w każdym sklepie spożywczym, w wygodnej puszcze. Dawniej krówka nie była czymś tak banalnym i oczywistym, a jej przygotowanie wymagało wiele czasu i ostrożności (duża zawartość cukru mogła być powodem przypalenia się masy). Każdy z Was na pewno słyszał o innym, prostym, choć czasochłonnym sposobie polegającym na kilkugodzinnym gotowaniu puszki skondensowanego mleka słodzonego (tak, takie też można zrobić w domu - sprawdziłam i wyszło mi z niego pyszne, wręcz obłędne ciasto kokosowe... na razie cieszmy się owocami). Ja nie idę na łatwiznę, za to szukam sposobów oryginalnych, ale przede wszystkim szybkich. Oczywiście, możemy mleko godzinami gotować z cukrem aż do powstania kajmaku, ale czy nie szkoda Wam czasu i energii? Zapraszam Was do wypróbowania mojego kajmaku :)
300 ml śmietanki (słodkiej, tzw. kremówki)
laska wanilii/ aromat waniliowy/ pasta z wanilii/ ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
200 g cukru
1 łyżka masła
Śmietankę, 150 g cukru oraz opcjonalnie wanilię podgrzewamy w dużym rondelku, chodzi o to, by otrzymać dużą powierzchnie parowania. Czekamy aż śmietanka się zredukuje co potrwa 30-45 minut. W tym czasie gotująca się śmietanka może wyglądać jak ''piana'', musimy tylko pilnować aby nie wykipiała i gdy będzie temu bliska zdjąć na chwilę z palnika. Po upływie wskazanego czasu bierzemy (ważne!) rondelek o grubym dnie i równomiernie wsypujemy do niego pozostały cukier, a następnie ustawiamy na palniku i nie mieszając czekamy aż cukier się rozpuści a następnie zezłoci i gdy zacznie wchodzić w odcień pomarańczowy wlewamy powoli po jednej łyżce słodkiej śmietanki. W tym momencie cukier może zacząć bulgotać i zacznie tworzyć się piana, spokojnie wlewamy resztę śmietanki, dodajemy masło i na najmniejszym ogniu gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Całość możemy mieszać, nie powinno nam się nic przypalić a umycie garnka nie powinno stanowić większego problemu, aby wszystko przebiegło tak jak trzeba, należy wykonać to w porządnym garnku o grubym dnie, jest to bardzo ważne! Na zdjęciach mam już wystudzony kajmak (w temperaturze pokojowej, w lodówce stężeje nam jeszcze bardziej), zaraz po przygotowaniu może się wydać nieco zbyt płynny, dlatego lepiej jego go wykonać wieczorem, przed planowanym pieczeniem.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342249394,title,Domowy-kajmakmasa-krowkowa-na-szybko,index.html