Wykonanie
Krówki... bardzo lubię :-) chociaż ostatnio jadam je rzadziej, bo staram się unikać słodkiego ;-) ale czego to się nie robi gdy ukochana pięciolatka pyta czy zrobimy jakieś
cukierki... A
krówki robi się bardzo szybko, trochę trzeba poczekać aż zastygną (chociaż tragedii z tym nie ma), ale warto :-) zwłaszcza gdy pojawi się ochota na coś tak diablo słodkiego... z drugiej strony, to moje dziecko jest wstanie wyjadać łyżką masę kajmakową bez jakichkolwiek dodatków więc co tam... i
krówki zrobione ;-) Te moje są typowymi ciągutkami (osobiście wolę kruche) i chyba właśnie to dzieciaki lubią w nich najbardziej...SKŁADNIKI125 g
masła2 szklanki
cukru400 ml
śmietanki 30 %
Masło rozpuszczamy i do gorącego wsypujemy
cukier. Bardzo szybko mieszamy do czasu aż masa zacznie brązowieć. Dolewamy
śmietankę i szybko mieszamy (możecie podzielić ją na części, bo dolewana do gorącego karmelu bardzo pryska). Gotujemy 5 - 7 minut (ciągle mieszając) na silnym ogniu do czasu aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Przelewamy do foremek i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy na dowolne kształty. Możecie też chłodzić masę w lodówce, ale wtedy przed pokrojeniem musicie ją chwilę wcześniej wyjąć żeby zmiękła.