Wykonanie
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia bułeczki
ziołowe z przepisu Tatter . Piekłam je już kilkakrotnie i nie sprawiały mi żadnych kłopotów, idealne do "lepienia". Bardzo pachnące i aromatyczne. Doskonałe z jakimiś wytrawnym dodatkiem.

4 łyżki
serka (
ricotty, mielonego
twarogu, kremowego)225 g
wody450 g białej
pszenne mąki chlebowej1 łyżeczka
drożdży instant3 łyżki
mleka w proszku2 łyżeczki ulubionych suszonych
ziół(np.
oregano,
tymianek)1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżki miękkiego
masłaSerek mieszamy z
wodą, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto o delikatnie luźnej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dzielimy je na 12 części i z każdej formujemy wałek(ok 25 cm długości). Z wałków "wiążemy" supełki i układamy je na wysmarowanej
olejem blasze(ja kładłam na papierze do pieczenia). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je
oliwą z oliwek(można rozmąconym
jajkiem, ja
mlekiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 220 st C ok 20 minut