Wykonanie
Przepyszne, delikatne
bułki, w formie supełków. Lekko pachną
oregano, a dzięki
ricottcie są wilgotne. Ciasto znakomicie się formuje, nie ma najmniejszego problemu ze zrobieniem supełków. Polecam, bo pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe.Przepis z książki Christine Ingram &Jennie Shapter "The bread and bread machine bible".Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog

składniki ( 12
bułek)225 ml
wody25 g
masła60 ml - 4 łyżki -
ricotty450 g
mąki pszennej chlebowej3 łyżki
mleka w proszku1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
drożdży instantdo posmarowania
żółtko wymieszane z 15 ml
wodyprzygotowanieWymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie lub mikserem, aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętośćDelikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 12 części. przykryć folią lub ściereczką. Z każdego kawałka zrolować wałek długości ok 25 cm. , a następnie zawiązać supełek - jak na zdjęciu. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż
bułki podwoją swoja wielkość.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C.Posmarować wyrośnięte
bułki żółtkiem wymieszanym z
wodą, posypać część
pieprzem. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Smacznego!W maszynie do
chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (
jajko,
woda, roztopione
masło), sypkie -
mąka,
cukier i
sól w dwa narożniki, na końcu
drożdże na środek
mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko zagnieść, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.


