ßßß Cookit - przepis na Wloski, chrupiacy chleb

Wloski, chrupiacy chleb

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepyszny chleb, ktory wszystkim smakowal :) Przepis wzielam stad: http://filozofiasmaku.blogspot.de/2010/11/chrupiacy-woski-chleb.html Pannie Malwinie serdecznie dziekuje :)
Cytuje przepis:
Składniki:
[przepis pochodzi z
bloga Alicja w kuchni - podaję go za autorką]
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 łyżki świeżych ziół- dałam 1,5 łyżki ziół suszonych- oregano, bazylia,
tymianek
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy wodę. Wyrabiamy całość łyżką aby masa była lepka i przylegająca.
Przykrywamy miskę folią i zostawiamy całość w temperaturze pokojowej na 12
godzin.
Po upływie pół doby sprawdzamy czy ciasto podrosło i ma na
powierzchni bąbelki - jeśli tak to posypujemy obficie blat mąką, wyciągamy na
niego ciasto z miski i wyrabiamy dodając zioła, aby nie lepiło się do rąk. Gdy
wyrobimy - formujemy kulę.
Do miski wkładamy bawełnianą ściereczkę , obsypujemy znowu
obficie mąką, wkładamy ciasto, po wierzchu również sypiemy mąkę i przykrywamy.
Zostawiamy tak zawinięte ciasto na około 2 godziny.
Po 1 , 5 godziny, gdy
ciasto rośnie nastawiamy piekarnik na 220 stopni wraz z blachą do pieczenia
chleba w środku ( musi być nagrzana ). Po dwóch godzinach wykładamy ciasto na
gorącą blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30minut. Po upływie tego
czasu ściągamy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15 minut bez przykrycia aby
lekko się zarumienił.
Moje uwagi: ziola juz kilka razy pominelam, wtedy chleb jest neutralny w smaku i pasuje tez do slodkich rzeczy na kromce chleba :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Wloski-chrupiacy-chleb.html