Wykonanie
Kolejny przepyszny
chleb, ktory wszystkim smakowal :) Przepis wzielam stad: http://filozofiasmaku.blogspot.de/2010/11/chrupiacy-woski-chleb.html Pannie Malwinie serdecznie dziekuje :)


Cytuje przepis:Składniki:[przepis pochodzi zbloga Alicja w kuchni - podaję go za autorką]3 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
drożdży instant1 i 1/4 łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanka
wody w temperaturze pokojowej2 łyżki świeżych
ziół- dałam 1,5 łyżki
ziół suszonych-
oregano,
bazylia,
tymianekDo dużej miski wsypujemy
mąkę,
drożdże i
sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy
wodę. Wyrabiamy całość łyżką aby masa była lepka i przylegająca.Przykrywamy miskę folią i zostawiamy całość w temperaturze pokojowej na 12godzin.Po upływie pół doby sprawdzamy czy ciasto podrosło i ma napowierzchni bąbelki - jeśli tak to posypujemy obficie blat
mąką, wyciągamy naniego ciasto z miski i wyrabiamy dodając
zioła, aby nie lepiło się do rąk. Gdywyrobimy - formujemy kulę.Do miski wkładamy bawełnianą ściereczkę , obsypujemy znowuobficie
mąką, wkładamy ciasto, po wierzchu również sypiemy
mąkę i przykrywamy.Zostawiamy tak zawinięte ciasto na około 2 godziny.Po 1 , 5 godziny, gdyciasto rośnie nastawiamy piekarnik na 220 stopni wraz z blachą do pieczenia
chleba w środku ( musi być nagrzana ). Po dwóch godzinach wykładamy ciasto nagorącą blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30minut. Po upływie tegoczasu ściągamy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15 minut bez przykrycia abylekko się zarumienił.Moje uwagi:
ziola juz kilka
razy pominelam, wtedy
chleb jest neutralny w smaku i pasuje tez do slodkich rzeczy na kromce
chleba :)