ßßß

Cytuje przepis:Składniki:[przepis pochodzi zbloga Alicja w kuchni - podaję go za autorką]3 szklanki mąki pszennej1/4 łyżeczki drożdży instant1 i 1/4 łyżeczki soli1 i 1/2 szklanka wody w temperaturze pokojowej2 łyżki świeżych ziół- dałam 1,5 łyżki ziół suszonych- oregano, bazylia,tymianekDo dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy wodę. Wyrabiamy całość łyżką aby masa była lepka i przylegająca.Przykrywamy miskę folią i zostawiamy całość w temperaturze pokojowej na 12godzin.Po upływie pół doby sprawdzamy czy ciasto podrosło i ma napowierzchni bąbelki - jeśli tak to posypujemy obficie blat mąką, wyciągamy naniego ciasto z miski i wyrabiamy dodając zioła, aby nie lepiło się do rąk. Gdywyrobimy - formujemy kulę.Do miski wkładamy bawełnianą ściereczkę , obsypujemy znowuobficie mąką, wkładamy ciasto, po wierzchu również sypiemy mąkę i przykrywamy.Zostawiamy tak zawinięte ciasto na około 2 godziny.Po 1 , 5 godziny, gdyciasto rośnie nastawiamy piekarnik na 220 stopni wraz z blachą do pieczeniachleba w środku ( musi być nagrzana ). Po dwóch godzinach wykładamy ciasto nagorącą blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30minut. Po upływie tegoczasu ściągamy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15 minut bez przykrycia abylekko się zarumienił.Moje uwagi: ziola juz kilka razy pominelam, wtedy chleb jest neutralny w smaku i pasuje tez do slodkich rzeczy na kromce chleba :)