ßßß Cookit - przepis na FOCACCIA

FOCACCIA

nazwa

Wykonanie

Wersja letnia focacci. Z pomidorami, cebulą i ziołami z mojego zielnika. Doskonale smakuje też wersja z samą oliwą i ziołami. Idealna do maczania w oliwie i occie balsamicznym :)
SKŁADNIKI:
450g mąki pszennej
1 paczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
Dodatki: pomidory, cebula (u mnie czerwona), oliwa z oliwek, zioła (u mnie oregano i tymianek).
Do miski wsypać mąkę, posypać ją drożdżami i solą. Dolać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość (zależy od temperatury, u mnie dzisiaj okolo 40 min). Ponownie zarabiać przez 3-4 minuty, odstawić na 30 min.
Rozwałkować na niezbyt cienki placek, zrobić palcem wgłębienia. Położyć pomidor w plastrach, półksiężyce cebuli, posypać ziołami i ewentualnie solą, skropić oliwą.
Piec w temperaturze 200C (z termoobiegiem) około 20 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/08/focaccia.html