Wykonanie

Wersja letnia focacci. Z
pomidorami,
cebulą i
ziołami z mojego zielnika. Doskonale smakuje też wersja z samą
oliwą i
ziołami. Idealna do maczania w
oliwie i occie balsamicznym :)SKŁADNIKI:450g
mąki pszennej1 paczka
drożdży instant1 łyżeczka
soli250 ml letniej
wodyDodatki:
pomidory,
cebula (u mnie czerwona),
oliwa z oliwek,
zioła (u mnie
oregano i
tymianek).Do miski wsypać
mąkę, posypać ją
drożdżami i
solą. Dolać
wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość (zależy od temperatury, u mnie dzisiaj okolo 40 min). Ponownie zarabiać przez 3-4 minuty, odstawić na 30 min.Rozwałkować na niezbyt cienki placek, zrobić palcem wgłębienia. Położyć
pomidor w plastrach, półksiężyce
cebuli, posypać
ziołami i ewentualnie
solą, skropić
oliwą.Piec w temperaturze 200C (z termoobiegiem) około 20 minut.Smacznego :)