Wykonanie
Rozszalałam się ze słodkimi wypiekami. To przez jesień. Trzeba sobie jakoś życie osłodzić. Na sałatki przyjdzie czas wiosną.Lista zakupów na formę 40 x 40 cm:ciasto:180-200 ml ciepłej
wodysól,
cukier1 opakowanie suchych
drożdży350 g
mąkifarsz:6-8
gruszekmielony
imbir2 łyżki
masła klarowanego10 g aromatu burbon -
wanilia5 g
cukru waniliowegokilka lyżek płynnego
miodu1 opakowanie
płatków migdałowych (100 g)

W dużej misce wymieszać
mąkę z
drożdżami, doprawić szczyptą
soli i
cukru. Dolać ciepłą
wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Przygotować farsz:
gruszki obrać i pokroić w mniejsze kawałki (słupki lub kostkę). Na patelni rozpuścić
masło. Wrzucić kawałki
owoców i podsmażyć, aż staną się miękkie. Oprószyć mielonym
imbirem. Posypać
cukrem, dodać aromat. Delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Wystudzić.
Gruszki wymieszać z
miodem i
płatkami migdałowymi.Ciasto wyłożyć na formę. Nakłuć widelcem miejsce przy miejscu. Podpiec ok. 20-25 min. w piekarniku (180 st). aż się lekko zarumieni. Wyjąc, wyłożyć równomiernie farsz i piec ponownie ok. 10-15 min.

Smacznego życzy
oliwek :)