Wykonanie
Zrobiłam ciasto według przepisu Kasi. Jest przepyszne :)Dziś zaniosłam kilka kawałków do pracy i moja szefowa kuchni dopytywała się o szczegóły, ponieważ bardzo wszystkim smakowało. Jeżeli więc wejdzie na stałe do naszego menu,
Kasia powinna chyba dostawać tantiemy :)Lista zakupów na blachę 24 cm x 37 cm:ciasto:2,5 szklanki
mąki *1 kostka miękkiego
masła200 g
serka homogenizowanego-
waniliowego2/3 szklanki
cukru pudru *2 opakowania
cukru waniliowego (każde po 8 g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniafarsz:12 dużych
jabłekcynamon do posypaniawierzch:
cukier puder*1 szklanka= 250 ml
Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć delikatnie gniazda nasienne.Z podanych składników zagnieść ciasto (ma bardzo miękką konsystencję). Podzielić je na 2 równe części.Stolnicę i wałek oprószyć
mąką i rozwałkować pierwszą część.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć pierwszą warstwą ciasta. Na nim ułożyć ciasno połówki
jabłek. Wszystko oprószyć dobrze
cynamonem.Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć
jabłka. Ciasto miejscami nakłuć widelcem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (grzanie góra- dół) na 60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.Ostudzone ciasto wyjąć z blachy i posypać
cukrem pudrem. Przystroić listkami
mięty.
Kasiu dziękuję Ci za inspirację.

Smacznego życzy
oliwek :)