500 g mąki tortowej250 g waniliowego serka homogenizowanego250 g miękkiego masła1/2 szkl. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego6 jabłek (najlepiej renety lub kortland )1 łyżka cynamonu lub Przyprawy do jabłecznika Kotanyi6 suszonych daktyli bez pestek lub kandyzowana skórka pomarańczowa(opcjonalnie)waniliowy cukier puder do oprószenia ciastaJabłka obrać, wydrążyć i przekroić na pół ( można do środka połowek jabłek włożyć po 1 daktylu lub odrobinę skórki pomarańczowej . Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać serekwaniliowy , ekstrakt waniliowy i masło . Zagnieść ciasto. Prostokątną foremkę (25X35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto podzielić na pół , jedną część rozwałkować cienko na prostokąt wielkości blaszki do pieczenia i wyłożyć ciastem foremkę. Połówki jabłek ułożyć na cieście w 3 rzędach po 4 wydrążoną stroną na dół i oprószyć cynamonem lub przyprawą do jabłecznika . Drugą część ciasta również rozwałkować na prostokąt wielkosci blaszki i położyć na jabłkach ( najlepiej przenieść ciasto na wałku). Brzegi ciasta lekko docisnąć. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. bez temoobiegu lub 170 st. z termoobiegiem przez 45-50 min. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić ciasto i oprószyć waniliowym cukrem pudremPrzepis na ten jabłecznik znajduje się na różnych blogach np. tu albo tu lub tu . Moje modyfikacje : zwiększyłam ilość mąki i masła, bo miałam 250 g serkawaniliowego , a zmniejszyłam ilość cukru pudru z 3/4 szkl. do 1/2 szkl., ciasto jest wystarczająco słodkie.