ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik serowy

Jabłecznik serowy

nazwa

Wykonanie

500 g mąki tortowej
250 g waniliowego serka homogenizowanego
250 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
6 jabłek (najlepiej renety lub kortland )
1 łyżka cynamonu lub Przyprawy do jabłecznika Kotanyi
6 suszonych daktyli bez pestek lub kandyzowana skórka pomarańczowa(opcjonalnie)
waniliowy cukier puder do oprószenia ciasta
Jabłka obrać, wydrążyć i przekroić na pół ( można do środka połowek jabłek włożyć po 1 daktylu lub odrobinę skórki pomarańczowej . Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać serek waniliowy , ekstrakt waniliowy i masło . Zagnieść ciasto. Prostokątną foremkę (25X35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto podzielić na pół , jedną część rozwałkować cienko na prostokąt wielkości blaszki do pieczenia i wyłożyć ciastem foremkę. Połówki jabłek ułożyć na cieście w 3 rzędach po 4 wydrążoną stroną na dół i oprószyć cynamonem lub przyprawą do jabłecznika . Drugą część ciasta również rozwałkować na prostokąt wielkosci blaszki i położyć na jabłkach ( najlepiej przenieść ciasto na wałku). Brzegi ciasta lekko docisnąć. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. bez temoobiegu lub 170 st. z termoobiegiem przez 45-50 min. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić ciasto i oprószyć waniliowym cukrem pudrem
Przepis na ten jabłecznik znajduje się na różnych blogach np. tu albo tu lub tu . Moje modyfikacje : zwiększyłam ilość mąki i masła, bo miałam 250 g serka waniliowego , a zmniejszyłam ilość cukru pudru z 3/4 szkl. do 1/2 szkl., ciasto jest wystarczająco słodkie.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2014/02/JABLECZNIK-SEROWY.html