Tak podsumował ten lekki, owocowy deser mój mąż:)Leje trzeci dzień, burz z piorunami nie zliczę, szaro buro za oknem, więc napaliliśmy w kominku, a ja postanowiłam poprawić nam humor czymś słodkim.Lista zakupów :Biszkopt:5 białek3/4 szklanki cukru5 żółtekszklanka mąkiNadzienie:1,5 l ugotowanego kompotu z wiśni3 torebkigalaretki wiśniowejPolewa:śmietana 30%łyżeczka cukru pudru3 łyżeczki galaretki wiśniowej sypkiejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Żółtka dobrze roztrzepać, dodać do białek, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dosypać mąkę i proszek. Wymieszać. Wylać na blachę i piec w 170 st. ok. 30 min.Do gorącego kompotu wsypać galaretki. Dobrze wymieszać. Kiedy stężeją- rozłożyć na biszkopcie. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i suchą galaretką. Wyłożyć na ciasto. Posypać tartą czekoladą.Smacznego życzy oliwek :)