ßßß Cookit - przepis na Tort "Słodka chmurka"

Tort "Słodka chmurka"

nazwa

Wykonanie

Tort z okazji Rocznicy Ślubu moich Rodziców.
Delikatny biszkopt oraz masy wiśniowa, cytrynowa i pomarańczowa zrobione na bazie galaretek oraz śmietany kremówki.
Biszkopt:
6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
3 szklanki śmietanki kremówki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki galaretki wiśniowej
2 łyżki galaretki cytrynowej
2 łyżki galaterki pomarańczowej
1 puszka brzoskwiń w syropie
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy żółtka, po jednym, a potem powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach (termoobiego 160) przez 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki.
Masa wiśniowa: 2 łyżki galaretki wiśniowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę wiśniową i jeszcze chwilę miksujemy.
Masa cytrynowa: 2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę cytrynową i jeszcze chwilę miksujemy.
Masa pomarańczowa: 2 łyżki galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę pomarańczową i jeszcze chwilę miksujemy.
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, a syrop zostawiamy. Blat spodni nasączamy syropem, wykładamy masę wiśniową i rozsmarowujemy. Posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami (ilość według uznania). Całość przykrywamy drugim blatem, nasączamy syropem i rozsmarowujemy masę cytrynową (część można zostawić do dekoracji). Na koniec przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy syropem i smarujemy wierzch oraz boki masą pomarańczową. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
Źródło: Płyta multimedialna "Smaczny Krążek"
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,332042176,title,Tort-Slodka-chmurka,index.html