Wykonanie

Tort z okazji Rocznicy Ślubu moich Rodziców.Delikatny
biszkopt oraz masy wiśniowa, cytrynowa i pomarańczowa zrobione na bazie
galaretek oraz
śmietany kremówki.
Biszkopt:6
jajek (
żółtka oddzielamy od
białek)6 łyżek
mąki tortowej6 łyżek
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:3 szklanki
śmietanki kremówki 36%3 łyżeczki
cukru pudru2 łyżki
galaretki wiśniowej2 łyżki
galaretki cytrynowej2 łyżki galaterki pomarańczowej1 puszka
brzoskwiń w syropieBiszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy
cukier. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy
żółtka, po jednym, a
potem powoli wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach (termoobiego 160) przez 30 minut. Ostudzony
biszkopt przekrawamy na 3 krążki.Masa wiśniowa: 2 łyżki
galaretki wiśniowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej
wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru pudru. Do ubitej
śmietanki wlewamy ostudzoną
galaretkę wiśniową i jeszcze chwilę miksujemy.Masa cytrynowa: 2 łyżki
galaretki cytrynowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej
wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru pudru. Do ubitej
śmietanki wlewamy ostudzoną
galaretkę cytrynową i jeszcze chwilę miksujemy.Masa pomarańczowa: 2 łyżki
galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej
wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru pudru. Do ubitej
śmietanki wlewamy ostudzoną
galaretkę pomarańczową i jeszcze chwilę miksujemy.
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, a
syrop zostawiamy. Blat spodni nasączamy
syropem, wykładamy masę
wiśniową i rozsmarowujemy. Posypujemy drobno pokrojonymi
brzoskwiniami (ilość według uznania). Całość przykrywamy drugim blatem, nasączamy
syropem i rozsmarowujemy masę
cytrynową (część można zostawić do dekoracji). Na koniec przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy
syropem i smarujemy wierzch oraz boki masą
pomarańczową. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.Źródło: Płyta multimedialna "Smaczny Krążek"Smacznego!

