Wykonanie
Dziś kolejny pomysł na ciasto z wykorzystaniem
owoców sezonowych- tym razem
wiśni. To już drugie na tym blogu tym razem jednak nie
drożdżowe a kruche i z pyszną pianą :)

ciasto3 szklanki
mąkiszklanka
cukru4
żółtkacukier wanilinowy2 łyżeczki proszku200 g
margarynypiana4
białka2 łyżki
cukru pudruo
woce700 g
wiśni
Mąkę przesiać przez sito dodać
proszek do pieczenia,
cukier,
żółtka i
masło i energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Gotowe owinąć folia i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Zasypać 2 łyżeczkami
cukru.Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy. Ciasto nakłuć widelcem. Na górę nałożyć równomiernie
wiśnie. Piec ok. 30 min na dole piekarnika .
Białka ubić z
cukrem na pianę. Po 30 min wyjąć ciasto nałożyć na wierz pianę, przestawić na górę piekarnika i piec jeszcze ok. 30 min aż się zarumieni.