ßßß
Przepis na tortownicę 23 cmBezglutenowyZawiera:OrzechyCukierJajaNabiałNie znam osoby, której nie smakowałoby to ciasto. Gości w moim domu od ponad roku i zawsze chętnie do niego wracam. Jest niesamowicie cytrynowe, świeże i orzeźwiające. Polewa nie jest konieczna i można z nią eksperymentować.Ciasto1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 2. Masło utrzyj z fruktozą na puszysty, biały krem. 3. Cały czas miksując, dodawaj jajka na przemian z kaszką lub mąką wymieszaną z migdałami. 4. Dodaj sok, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. 5. Masę przełóż do tortownicy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.Polewa1. Rozdrobnij czekoladę, wrzuć do metalowej miski i dodaj do niej kremówkę. 2. Miskę umieścić nad garnuszkiem z wrzącą wodą i cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia się czekolady. 3. Odstaw na bok do wystudzenia (ok. 2 godzin). 4. Gotową polewę przełóż na ciasto i posyp pistacjami lub migdałami.
Z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.Tort czekoladowo-śmietankowySałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi