Wykonanie
Ciasto
cytrynowe bezglutenowe200 g miękkiego
masła140 g fruktozy lub 200 g
cukru4
jajka80 g
kaszki kukurydzianej lub
mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej lub
miksu mąk)200 g mielonych
migdałówskórka starta z 2
cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)sok z 2
cytryn1 łyżeczka domowego ekstraktu
waniliowego lub ziarenka z
laski waniliiPolewa (opcjonalnie)100 g
białej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)¼ szklanki
śmietany kremówki (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)60 g niesolonych posiekanych
pistacji lub
płatków migdałowych
Przepis na tortownicę 23 cmBezglutenowyZawiera:
OrzechyCukierJajaNabiałNie znam osoby, której nie smakowałoby to ciasto. Gości w moim domu od ponad roku i zawsze chętnie do niego wracam. Jest niesamowicie
cytrynowe, świeże i orzeźwiające. Polewa nie jest konieczna i można z nią eksperymentować.Ciasto1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 2.
Masło utrzyj z fruktozą na puszysty, biały krem. 3. Cały czas miksując, dodawaj
jajka na przemian z
kaszką lub
mąką wymieszaną z
migdałami. 4. Dodaj sok,
skórkę cytrynową i ekstrakt
waniliowy. Dokładnie wymieszaj. 5. Masę przełóż do tortownicy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.Polewa1. Rozdrobnij
czekoladę, wrzuć do metalowej miski i dodaj do niej kremówkę. 2. Miskę umieścić nad garnuszkiem z wrzącą
wodą i cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia się
czekolady. 3. Odstaw na bok do wystudzenia (ok. 2 godzin). 4. Gotową polewę przełóż na ciasto i posyp
pistacjami lub
migdałami.


Z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.Tort
czekoladowo-
śmietankowySałatka wiosenna z
jajkami przepiórczymi