Wykonanie
Kruche ciasto350 g bezglutenowego
miksu z owsem do wypieków Provena170 g zimnego
masła50 g drobnego
cukru trzcinowego3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego3–4 łyżki zimnej
wodyWypełnienie2 garście
płatków owsianych Provena1½ kg
jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)2 łyżki
cukru trzcinowego1½ łyżeczka
cynamonuOwsiana kruszonka50 g
płatków owsianych Provena3–4 łyżki mielonych
migdałów4 łyżki
cukru trzcinowego50 g
masła
Przepis na kwadratową formę o
boku 25 cmBezglutenowyZawiera:
OrzechyCukierJajaNabiałBezglutenowy
miks z owsem Provena jest unikalny na rynku dostępnych mieszanek. Dodatek owsa czyni go bogatym w błonnik i nadaje charakterystyczny smak oraz strukturę wypieków.Gdzie kupić produkty Provena?glufree.plbio-kiosk.plekosfera24.plwega24.plKruche ciasto1. Na stolnicę przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia. 2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne
masło,
cukier i posiekaj nożem. 3. Następnie dodaj
żółtka, 3 łyżki
wody i wymieszaj nożem, zagarniając
mąkę do środka. 4. Szybko wyrób ciasto, a w razie potrzeby dodaj dodatkową 1 łyżkę
wody. 5. Na natłuszczoną
masłem formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj formę do lodówki na 1,5–2 godziny. 6. Po tym czasie podpiecz spód przez 15 minut w 180˚C.Wypełnienie1.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Zasyp
cukrem,
cynamonem i wymieszaj. Odstaw na min. pół godziny,
jabłka w tym czasie puszczą sok. 3. Partiami odciskaj część soku z
jabłek na sitku, nie całkowicie, żeby
jabłka nie były zbyt suche.Owsiana kruszonka1.
Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj
cukier i wymieszaj. 2. Wsyp
migdały z
płatkami i podgrzewaj na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. 3. Zdejmij z ognia.1. Na podpieczony spód równomiernie rozsyp dwie garście
płatków owsianych. 2. Kolejno wyłóż
jabłka, a na wierzch kruszonkę. 3. Piecz 40 minut w 180˚C. Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudź.







Zupa z
zielonego groszkuPotrawka z
kurczaka