Wykonanie
Bezglutenowy keks250 g
miksu mąki bezglutenowej + do obtoczenia125 g miękkiego
masła w temperaturze pokojowej70 g fruktozy lub
cukru (możesz dać więcej jeśli wolisz słodsze ciasta)3
jajka w temperaturze pokojowej½ łyżeczki
proszku do pieczenia bezglutenowego3 łyżki
mleka200 g dowolnych
bakalii (dodałam
orzechów włoskich,
migdałów,
żurawiny,
daktyli,
rodzynki i
moreli)Polewa z
białej czekolady100 g
białej czekolady (polecam Lindt, Toblerone, Goplane)4 łyżki
mlekapłatki migdałowe (opcjonalnie)

Przepis na ok. 10 babeczekBezglutenowyZawiera:
OrzechyCukierJajaNabiałBezglutenowy keks1.
Suszone owoce z grubsza posiekaj i obtocz w 1–2 łyżkach
mąki. 2.
Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. 3.
Mąkę przesiej i wymieszaj razem z
proszkiem do pieczenia. 4.
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach miksera (ok. 5 minut). 5. Zmniejsz obroty na najniższe i dodawaj po 1
jajku. Zanim dodasz kolejne,
jajko musi się dobrze wymieszać z
masłem. 6. Stopniowo dodawaj
mąkę, wolno miksując lub mieszając
łopatką tylko do połączenia składników. W połowie wlej
mleko. 7. Do ciasta dodaj
bakalie, delikatnie wymieszaj i przełóż masę do foremek (zrobiłam w formie na muffiny, ale w keksówce wyjdzie równie dobre). 8. Piecz w 160˚C ok. 25 minut jeśli robisz babeczki lub ok. 40 minut w większej formie.Polewa1.
Mleko zagotuj w małym garnuszku i zdejmij z ognia. 2. Dodaj drobno połamaną
czekoladę i mieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia. 3. Ostudzony keks dekoruj polewą i posypuj
płatkami midgałowymi.




Mini pizzerki bez
drożdżyPierogi z
kapustą i
grzybami