ßßß Cookit - przepis na Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem

Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

1 bulwa kopru włoskiego
ok. 0,5 litra bulionu warzywnego
1 mała cebula
150 g ryżu arborio
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól
czerwony pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
100 g wędzonego łososia
porcja dla 2 osób
Bezglutenowy
Zawiera:
Nabiał
Smakuje wybornie z lampką białego wina.
1. Wlej bulion do garnuszka i zagotuj. Po zagotowaniu zostaw go na małym ogniu, tak żeby utrzymał temperaturę. 2. Bulwę kopru oczyść, usuń zewnętrzną warstwę, odetnij nać i przekrój na pół. Wytnij głąb i grubo posiekaj. 3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż tak długo, aż zrobi się miękka 4. Dodaj ryż. Trzymaj na średnim ogniu, stale mieszając przez 1–2 minuty. 5. Dodaj posiekany koper, dwie chochle bulionu oraz gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i zamieszaj. 6. Kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn, dolewaj kolejne chochle bulionu. Gotuj i dolewaj tak długo, aż ryż będzie ugotowany, ok. 15–20 minut. 7. Do risotta dodaj masło, czerwony pieprz, posiekany koperek i szczyptę soli. 8. Dodaj plastry wędzonego łososia i od razu podawaj.
Jesienna sałatka z gruszkami
Papryka nadziewana ryżem
Źródło:http://bezokruszka.pl/risotto-z-koprem-wloskim-i-wedzonym-lososiem