Wykonanie
1 bulwa
kopru włoskiegook. 0,5 litra
bulionu warzywnego1 mała
cebula150 g
ryżu arborio½ łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłasólczerwony pieprz2 łyżki posiekanego
koperku100 g
wędzonego łososiaporcja dla 2 osóbBezglutenowyZawiera:
NabiałSmakuje wybornie z lampką
białego wina.1. Wlej
bulion do garnuszka i zagotuj. Po zagotowaniu zostaw go na małym ogniu, tak żeby utrzymał temperaturę. 2. Bulwę
kopru oczyść, usuń zewnętrzną warstwę, odetnij nać i przekrój na pół. Wytnij głąb i grubo posiekaj. 3. Rozgrzej
oliwę na dużej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodaj drobno posiekaną
cebulę i smaż tak długo, aż
zrobi się miękka 4. Dodaj
ryż. Trzymaj na średnim ogniu, stale mieszając przez 1–2 minuty. 5. Dodaj posiekany
koper, dwie chochle
bulionu oraz
gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i zamieszaj. 6. Kiedy
ryż wchłonie prawie cały płyn, dolewaj kolejne chochle
bulionu. Gotuj i dolewaj tak długo, aż
ryż będzie ugotowany, ok. 15–20 minut. 7. Do risotta dodaj
masło,
czerwony pieprz, posiekany
koperek i szczyptę
soli. 8. Dodaj plastry
wędzonego łososia i od razu podawaj.
Jesienna
sałatka z
gruszkamiPapryka nadziewana
ryżem