ßßß
Przepis na ok. 15 plackówBezglutenowyZawiera:JajaNabiałPlacki buraczane powstały na bazie klasycznego przepisu na placki ziemniaczane. Są słodkie, idealnie komponują się ze słonym łososiem, ale nie jest on niezbędny. Równie dobrze smakują bez dodatków.1. Buraki, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Odciśnij dokładnie z soków (najlepiej w dłoniach) i przełóż do miski. 3. Dodaj estragon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, roztrzepane jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. 5. Łyżką nanieś masę na patelnię i rozpłaszcz ją. 6. Smaż 2–3 minuty z obu stron. 7. Usmażone placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. W miarę smażenia kolejnych partii uzupełniaj olej na patelni. 8. Podawaj z kleksem śmietany, koperkiem i przełożone wędzonym łososiem.

Pasta z makreli z suszonymi pomidoramiWegetariańska fasolka po bretońsku