ßßß
Przepis na ok. 15 małych naleśnikówBezglutenowyZawiera:OrzechyCukierJajaMożesz również zrobić naleśniki z dodatkiem mleka. Użyj wtedy 1 szklanki mleka i 1 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej.Naleśniki cynamonowe1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cynamon, cukier i wymieszaj. 2. Wbij jajka i wlej wodę, po czym miksuj wszystko przez chwilkę na wolnych obrotach lub ubijaj energicznie trzepaczką. Ciasto na naleśniki bezglutenowe ma to do siebie, że po zmiksowaniu wydaje się być za rzadkie, jednak w krótkim czasie gęstnieje. Powinno mieć konsytencję śmietanki. 3. Dodaj łyżkę oleju i zamieszaj. 4. Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej na dużym ogniu. 5. Wlewaj na nią partie ciasta i smaż z obu stron na rumiano.Nadzienie z gruszek1. Gruszki obierz i pokrój na niewielkie plasterki. 2. W garnku rozpuść masło, dodaj gruszki, cynamon, anyż i cukier waniliowy. 3. Duś na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (około 20 minut). 4. Oddziel je od powstałego sosu (najlepiej przez sitko lub łyżką cedzakową). 5. Do odlanego sosu wmieszaj łyżkę miodu, a do gruszek orzechy.



Bezglutenowa pizza bez drożdżyZupa krem z dyni