Wykonanie
200 g
mąki bezglutenowej (np.
miksu uniwersalnego)2
jajkaok. 2 szklanki
wody gazowanej lub wysoko zmineralizowanej1 łyżka
olejuszczypta
soli2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonuNadzienie z
gruszek5
gruszek1 łyżka
masła½ łyżeczki
cynamonu1 gwiazdka
anyżu1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżka
mioduok. 50 gram posiekanych
orzechów laskowych
Przepis na ok. 15 małych naleśnikówBezglutenowyZawiera:
OrzechyCukierJajaMożesz również zrobić naleśniki z dodatkiem
mleka. Użyj wtedy 1 szklanki
mleka i 1 szklanki
wody przegotowanej lub mineralnej.Naleśniki
cynamonowe1. Do miski przesiej
mąkę, dodaj
sól,
cynamon,
cukier i wymieszaj. 2. Wbij
jajka i wlej
wodę, po czym miksuj wszystko przez chwilkę na wolnych obrotach lub ubijaj energicznie trzepaczką. Ciasto na naleśniki bezglutenowe ma to do siebie, że po zmiksowaniu wydaje się być za rzadkie, jednak w krótkim czasie gęstnieje. Powinno
mieć konsytencję
śmietanki. 3. Dodaj łyżkę
oleju i zamieszaj. 4. Patelnię delikatnie natłuść
olejem i rozgrzej na dużym ogniu. 5. Wlewaj na nią partie ciasta i smaż z obu stron na rumiano.Nadzienie z
gruszek1.
Gruszki obierz i pokrój na niewielkie plasterki. 2. W garnku rozpuść
masło, dodaj
gruszki,
cynamon,
anyż i
cukier waniliowy. 3. Duś na małym ogniu, aż
gruszki zmiękną (około 20 minut). 4. Oddziel je od powstałego sosu (najlepiej przez sitko lub łyżką cedzakową). 5. Do odlanego sosu wmieszaj łyżkę
miodu, a do
gruszek orzechy.





Bezglutenowa pizza bez
drożdżyZupa krem z dyni