ßßß Cookit - przepis na Naleśniki cynamonowe

Naleśniki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

200 g mąki bezglutenowej (np. miksu uniwersalnego)
2 jajka
ok. 2 szklanki wody gazowanej lub wysoko zmineralizowanej
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie z gruszek
5 gruszek
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka miodu
ok. 50 gram posiekanych orzechów laskowych
Przepis na ok. 15 małych naleśników
Bezglutenowy
Zawiera:
Orzechy
Cukier
Jaja
Możesz również zrobić naleśniki z dodatkiem mleka. Użyj wtedy 1 szklanki mleka i 1 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej.
Naleśniki cynamonowe
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cynamon, cukier i wymieszaj. 2. Wbij jajka i wlej wodę, po czym miksuj wszystko przez chwilkę na wolnych obrotach lub ubijaj energicznie trzepaczką. Ciasto na naleśniki bezglutenowe ma to do siebie, że po zmiksowaniu wydaje się być za rzadkie, jednak w krótkim czasie gęstnieje. Powinno mieć konsytencję śmietanki. 3. Dodaj łyżkę oleju i zamieszaj. 4. Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej na dużym ogniu. 5. Wlewaj na nią partie ciasta i smaż z obu stron na rumiano.
Nadzienie z gruszek
1. Gruszki obierz i pokrój na niewielkie plasterki. 2. W garnku rozpuść masło, dodaj gruszki, cynamon, anyż i cukier waniliowy. 3. Duś na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (około 20 minut). 4. Oddziel je od powstałego sosu (najlepiej przez sitko lub łyżką cedzakową). 5. Do odlanego sosu wmieszaj łyżkę miodu, a do gruszek orzechy.
Bezglutenowa pizza bez drożdży
Zupa krem z dyni
Źródło:http://bezokruszka.pl/nalesniki-cynamonowe-zgruszkami-iorzechami