ßßß
przepis na 2 porcjeBezglutenowyZawiera:Nabiał1. Kurki delikatnie oczyść pędzelkiem do grzybów (nie polecam mycia w wodzie). 2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dodaj do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 5 minut, a następnie ostrożnie odsącz do durszlaka. 3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojnoną w kosteczkę cebulę. 4. Kiedy zacznie się szklić, wrzuć oczyszczone kurki oraz łyżkę masła. Wymieszaj i smaż 7–8 minut na średnim ogniu 5. Tymczasem posiekaj połowę przygotowanego koperku. 6. Zmniejsz ogień i dodaj ugotowany kalafior, posiekany koperek oraz śmietanę. Podgrzewaj nie przerywając mieszania, aż sos się zagotuje i gotuj dodatkową 1 minutę. 7. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą, posypane startym serem i świeżym koperkiem.Zagotuj wodę w garnuszku, dodając do niej 2 suszone grzybki. Kaszę przed ugotowaniem dokładnie przejrzyj czy nie zawieruszyły się inne (nieporządane) ziarna. Opłucz ją pod bieżącą wodą na sitku i dodaj do gotującej się wody. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.


Kasza jaglana z gruszkami i śliwkamiTort czudo, czyli rosyjski „tort cud”