Wykonanie
200 g
kaszy gryczanej1
kapusta włoska1 duża
cebula10 g
suszonych grzybów0,5 litra domowego
bulionu warzywnego1 łyżka
oleju rzepakowego2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego4 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka suszonego
lubczykusólpieprz
Przepis na 10 gołąbkówBezglutenowyWegańskiW wersji niewegańskiej możesz do przestudzonego farszu dodać 1 roztrzepane
jajko. Farsz będzie wtedy bardziej zwarty.1.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę. Po namoczeniu odcedź je i posiekaj. 2. Tymczasem przygotuj
kaszę gryczaną. Przebierz
kaszę w celu sprawdzenia zanieczyszczeń (czasem można natrafić np. na ziarno innego zboża). Kilkukrotnie przepłucz ją pod bieżącą
wodą i ugotuj w osolonym wrzątku (1,5 szklanki
wody) do miękkości. 3. Ugotowaną
kaszę przesyp do dużej miski i odstaw. 4. Z
kapusty ostrożnie odetnij zewnętrzne liście (ok. 20 sztuk), pozbywając się najgrubszej części u nasady. 5. Liście umyj pod bieżącą
wodą, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut, aż liście zmiękną. 6. Oddcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. 7. Dziesięć największych sztuk odłuż na bok, posłużą do zawinięcia gołąbków, a kolejne dwa do wyłożenia dna garnka. Resztę poszatkuj. 8. Na dużej patelni rozgrzej
olej i zeszklij posiekaną
cebulę. Dodaj poszatkowaną
kapustę,
grzyby i smaż ok. 5 minut, często mieszając. 9. Zawartość patelni wrzuć do miski z
kaszą gryczną,
posól, popierz i dodaj
lubczyku. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku. 10. Na odłożone liście
kapusty nałóż farsz i zawiń ciasno w rulonik. Dwa wystające końce
kapusty, wciśnij palcem do środka. 11. Na dnie garnka o grubym dnie połóż 2 liście
kapusty, 2
liście laurowe i ziarenka
ziela angielskiego. Ułóż na nich przygotowane gołąbki i zalej
bulionem. 12. Zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i duś 30 minut pod przykryciem. 13. Do garnka dodaj
koncentrat pomidorowy i duś dodatkowe 10 minut. 14. Gotowe gołąbki przełóż na półmisek, wyłów liście z dna garnka i zagotuj pozostały
sos pomidorowy. Gotuj ok. 5 minut, aż się troszkę zredukuje i zgęstnieje. Dopraw
solą,
pieprzem i podawaj z gołąbkami.


Wegańskie owsiane
ciasteczka bez
cukruRafaello,
kokosowe pralinki