Wykonanie
zakwas buraczany1,5 l
wody2
marchewkimała
pietruszkakawałek
selerabiała część
pora2
liście laurowe2 łyżeczki suszonego
majeranku0,5 szklanki
wywaru z gotowania
grzybów (np. z pierogów z
kapustą i
grzybami)
pieprzsól
przepis na ok. 2 , 5 litra barszczuBezglutenowyWegańskiBarszcz najlepiej przygotować dzień przed Wigilią – przez noc nabierze głębi smaku.1. W dużym garnku zagotuj 1,5 l
wody i dodaj przygotowaną (wcześniej obraną i umytą) jarzynkę z liśćmi laurowymi. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30–40 minut. 2. Kiedy
wywar będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmij warzywa. 3. Następnie dodaj kiszone
buraki (całą zawartość słoika),
majeranek, świeżo zmielony
pieprz oraz
sól. Trzymaj na minimalnym ogniu przez ok. 15 minut – powinien tylko delikatnie się podgrzewać (nie gotować, aby nie stracił koloru!). Na koniec wlej do garnka
grzybowy wywar i dopraw
solą i
pieprzem do smaku. 4. Barszcz odcedzamy od
buraczków dopiero następnego dnia, przed podaniem. Podawaj czysty, z uszkami lub pierogami .
Sałatka ogrodowa z kwiatamiBezglutenowy zakwas buraczany