Trochę pracochłonne, ale proste ciasto na baaardzo puszystym biszkopcie z kwaskowatymi jabłkami i słodką śmietanką. Przepis pochodzi z pisma "Ciasta - sprawdzone przepisy" nr 8/2012.Biszkopt - forma 24x28:3/4 szklanki mąkipół szklanki cukru4 jajkałyżeczka cukru waniliowegopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywno, następnie dodaję partiami cukry, a później żółtka, cały czas ubijając. Dodają po trochę mąki oraz proszek - mieszając tym razem delikatnie łyżką. Piekę ok. 40 minut w 180 stopniach.Masa jabłkowa:litrowy słoik smażonych jabłekgalaretka agrestowa (a jak znajdziecie jabłkową, to już będzie mistrzostwo!)Galaretkę przygotowuję w o połowę mniejszej ilości wody niż na podano na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, mieszam ją z jabłkami i wykładam na wystudzony biszkopt.Śmietanka:1/2 l śmietanki 30 %1,5 łyżki żelatyny (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu)2 łyżki cukru pudrułyżka kakaoposypka czekoladowaŚmietankę ubijam z cukrem na najniższych obrotach miksera przez ok. 5 minut (powinna zrobić się sztywna). Połowę przekładam do drugiego naczynia i mieszam delikatnie łyżką z kakao. Wykładam na jabłka najpierw ciemną, potem jasną śmietankę i posypuję czekoladowymi płatkami.