Wykonanie

Wczoraj w końcu miałam chwilę, by przygotować na obiad danie, do którego zainspirowała mnie wakacyjna wizyta w Skansenie Kurpiowskim w Nowogrodzie i Skansenie w Kadzidle. Rejbak, albo inaczej mówiąc Babka Ziemniaczana, Kugiel lub Kartoflak. W oryginale z
mięsem - dość kaloryczne i ciężkie. Ja proponuję wersję "odchudzoną" - bez
mięsa, ale za to z
kabaczkiem,
marchewką i
pietruszką:) Podane z surówką z
buraków. Pycha!A następne przepisy inspirowane różnymi rejonami Polski, już chodzą mi po głowie:) Na pewno będzie coś góralskiego i coś lubelskiego:)Składniki:1/4 dużego
kabaczka6
ziemniaków1
cebula1
marchewka2
jajka6 łyżek
mąki pszennejświeża lub
suszona pietruszka1 ząbek
czosnkusól,
pieprzolej do wysmarowania blaszki
otręby owsiane do posypania blaszki
Kabaczka,
ziemniaki,
marchew i
cebulę zetrzeć na tarce (na największych oczkach) - odstawić na ok. 15 min. Odsączyć z
wody. Dodać
jajka,
mąkę,
pietruszkę i wyciśnięty ząbek
czosnku. Doprawić
solą i
pieprzem. Keksówkę (moja ma 24 cm) wysmarować
olejem, posypać
otrębami owsianymi i wlać do niej masę. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec ok. 60 min. aż się ładnie zarumieni.A Wy macie jakieś swoje ulubione regionalne dania?:)