ßßß
Sobotni przedpołudniowy spacer. W powietrzu czuć już jesień. Zachodzę do sklepu po świeże, gorące jeszcze bagietki i sałatę. Dziś będzie obiad na szybko. Na szybko i leniwo. Bo potem czeka mnie wieczór z apetycznie grubą książką i kubkiem ulubionej herbaty:)Nie przepadam za wątróbką, a raczej nie przepadałam za nią, aż do dzisiaj:) Okazało się, że może być pyszna - podana na świeżej, ciepłej jeszcze bagietce, z dodatkiem zeszklonej cebulki i świeżej pietruszki. Pomysł na szybki obiad. Dobrze komponuje się z sałatą i... kieliszkiem aroniowej nalewki:)Składniki:drobiowe wątróbkiolej2 cebule0,5 szklanki mlekanatka pietruszkiczosneksólpieprz cytrynowy0,5 łyżeczki cukruświeża bagietka (najlepiej jeszcze ciepła:)Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Szklimy ją na patelni z odrobiną soli i cukru. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną pietruszkę i wyciśnięty ząbek czosnku.Wątróbki myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 15 minut, po czym wyjmujemy, kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni. Nie solimy! Dodajemy cebulę z pietruszką. Mieszamy. Solimy i pieprzymy.Bagietkę kroimy. Na każdą kromkę nakładamy porcję wątróbki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy z sałatą.Smacznego!:)