Wykonanie

Sobotni przedpołudniowy spacer. W powietrzu czuć już jesień. Zachodzę do sklepu po świeże, gorące jeszcze
bagietki i
sałatę. Dziś będzie obiad na szybko. Na szybko i leniwo. Bo
potem czeka mnie wieczór z apetycznie grubą książką i
kubkiem ulubionej
herbaty:)Nie przepadam za
wątróbką, a raczej nie przepadałam za nią, aż do dzisiaj:) Okazało się, że może być pyszna - podana na świeżej, ciepłej jeszcze
bagietce, z dodatkiem zeszklonej
cebulki i świeżej
pietruszki. Pomysł na szybki obiad. Dobrze komponuje się z
sałatą i... kieliszkiem aroniowej
nalewki:)Składniki:
drobiowe wątróbkiolej2
cebule0,5 szklanki
mlekanatka pietruszkiczosneksólpieprz cytrynowy0,5 łyżeczki
cukruświeża
bagietka (najlepiej jeszcze ciepła:)
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Szklimy ją na patelni z odrobiną
soli i
cukru. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną
pietruszkę i wyciśnięty ząbek
czosnku.
Wątróbki myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy
mlekiem. Odstawiamy na 15 minut, po czym wyjmujemy, kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni. Nie solimy! Dodajemy
cebulę z
pietruszką. Mieszamy. Solimy i
pieprzymy.
Bagietkę kroimy. Na każdą kromkę nakładamy porcję
wątróbki. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki.Podajemy z
sałatą.Smacznego!:)