Wykonanie

Obiad z cyklu "Danie w 15 minut" :)
Makaron z
brukselką, w przeciągu tygodnia, dwa
razy gościł na naszym
stole. Zakochaliśmy się w
brukselce!!! :) Krótko gotowana, soczyście zielona, chrupka... Mmm.Składniki:(dla 2 osób)300 g
brukselkikawałek
kiełbasynatka pietruszki1
cebula1 ząbek
czosnku1/2 opakowania
makaronu spaghettioliwa z oliwekserek kozi (w wersji do smarowania)
sólcukierpieprzPosiekać
cebulę. Zeszklić ją na
oliwie z oliwek. Dodać do niej pokrojoną w plasterki
kiełbasę i wyciśnięty ząbek
czosnku. Smażyć całość na małym ogniu.
Brukselkę umyć i rozebrać z wierzchnich listków. Odciąć zgrubiałe końcówki. Włożyć do garnka, zalać zimną
wodą, dodać szczyptę
soli i
cukru. Gotować (od momentu, gdy
woda zacznie wrzeć) ok. 5-7 min. Odcedzić. Przelać zimną
wodą. Ugotowane
brukselki przekroić na pół. Dodać je do
cebuli,
czosnku i
kiełbasy. Smażyć na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić go i przełożyć do
kiełbasy,
cebuli i
brukselki.Dodać 3-4 łyżki
serka. Dokładnie wymieszać (tak, żeby
serek się rozpuścił).Doprawić całość
solą i
pieprzem. Posypać posiekaną
natką pietruszki.