Wykonanie
Składniki:około 300g
czerwonej soczewicy łuskanejokoło 5 ugotowanych, ostudzonych i pogniecionych
ziemniakówbułka tarta pszenna (można zastąpić
mąką kukurydzianą)2 ząbki
czosnkupół szklanki posiekanej
natki pietruszki i
koperkusólbiały pieprzkminek mielony (szczypta lub dwie)
oliwa z oliwekWykonanie:Płuczemy
soczewicę pod bieżącą
wodą. Gotujemy
soczewicę wg przepisu na opakowaniu (w małej ilości osolonej
wody, z dodatkiem
oliwy, często mieszając, około 10-15 minut). Pozostawiamy do ostygnięcia.Następnie gnieciemy widelcem lub ugniataczką do
ziemniaków, dodajemy
ziemniaki,
zieleninę,
czosnek i
przyprawy. Dodajemy tyle
bułki tartej lub
mąki kukurydzianej, żeby powstała zwarta masa. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy uformowane kotlety na złoty kolor. Można je wcześniej otoczyć w
bułce tartej. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.Można podawać z ulubionymi surówkami, z sosami, z
ryżem.SMACZNEGO!