ßßß Cookit - przepis na Kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków

Kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Składniki:
około 300g czerwonej soczewicy łuskanej
około 5 ugotowanych, ostudzonych i pogniecionych ziemniaków
bułka tarta pszenna (można zastąpić mąką kukurydzianą)
2 ząbki czosnku
pół szklanki posiekanej natki pietruszki i koperku
sól
biały pieprz
kminek mielony (szczypta lub dwie)
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą. Gotujemy soczewicę wg przepisu na opakowaniu (w małej ilości osolonej wody, z dodatkiem oliwy, często mieszając, około 10-15 minut). Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie gnieciemy widelcem lub ugniataczką do ziemniaków, dodajemy ziemniaki, zieleninę, czosnek i przyprawy. Dodajemy tyle bułki tartej lub mąki kukurydzianej, żeby powstała zwarta masa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy uformowane kotlety na złoty kolor. Można je wcześniej otoczyć w bułce tartej. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Można podawać z ulubionymi surówkami, z sosami, z ryżem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=497