ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone na złoto

Ziemniaki pieczone na złoto

nazwa

Wykonanie

Pieczone ziemniaki zniewalają swoją złotą skórką do tego stopnia, że znikają z talerza w przeciągu 5 minut. Nasączone aromatem czosnku i świeżego koperku stanowią idealny dodatek do każdego dania. Dziś pokażemy wam jak przygotować je na dwa sposoby. Pierwszy sposób to czysta klasyka - czyli zapiekamy lekko podgotowane ziemniaki w wysokiej temperaturze. Podgotowanie zapobiegnie ich marszczeniu się i sprawi, że będą mięsiste i syte. Drugi sposób pozwoli wam uzyskać chrupiącą skorupkę, którą przecież wszyscy uwielbiamy! Co stanowi tajny składnik tej chrupkości? Przekonajcie się tutaj !
*********************************************************************************
Baked potatoes enslave with their golden skin . Soaked in aroma of garlic and fresh dill they disappear from the plate within 5 minutes . Today we will show you how to prepare them in two ways. The first way is pure classic - lightly cooked potatoes are baked at a high temperature . Precooking prevent the wrinkling and makes them meaty and filling . The second method allows you to get a crispy crust, which we all love ! What is the secret ingredient that causes all the crunchiness ? Get know here !
Co potrzeba?
5 dużych ziemniaków, obrane i pokrojone w paski
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 pęczka koperku, poszatkowany
1 łyżka oliwy
sól
Co teraz?
1. Podgotować ziemniaki przez ok 10 min i przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką.
2. Dodać oliwę, czosnek, koperek, sól i zamknąć pojemnik. Potrząsać nim, aż wszystko się wymiesza.
3. Ziemniaki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min w 220-230 stopniach. Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie spaliły.
English: Golden baked potatoes
What do you need?
5 large potatoes,peeled and cut into strips
2 cloves of garlic, crushed
1/2 bunch dill,chopped
1 tablespoon olive oil
salt
Now what?
1. Cook potatoes for about 10 minutes and put in a plastic container with a lid.
2. Add olive oil, garlic, dill, salt and close the container . Shake it until everything is mixed .
3. Put potatoes into a baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes at 220-230 C (aprox. 460F)degrees. Stir from time to time, so as not to burn them .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/ziemniaki-pieczone-na-zoto.html