Wykonanie
Pieczone
ziemniaki zniewalają swoją złotą skórką do tego stopnia, że znikają z talerza w przeciągu 5 minut. Nasączone aromatem
czosnku i świeżego
koperku stanowią idealny dodatek do każdego dania. Dziś pokażemy wam jak przygotować je na dwa sposoby. Pierwszy sposób to czysta klasyka - czyli zapiekamy lekko podgotowane
ziemniaki w wysokiej temperaturze. Podgotowanie zapobiegnie ich marszczeniu się i sprawi, że będą mięsiste i syte. Drugi sposób pozwoli wam uzyskać chrupiącą skorupkę, którą przecież wszyscy uwielbiamy! Co stanowi tajny składnik tej chrupkości? Przekonajcie się tutaj !*********************************************************************************Baked potatoes enslave with their golden skin . Soaked in aroma of garlic and fresh dill they disappear from the
plate within 5 minutes .
Today we will show you how to prepare them in two ways. The first way is
pure classic - lightly cooked potatoes are baked at a high temperature . Precooking prevent the wrinkling and makes them meaty and filling . The second method allows you to get a crispy crust, which we all
love ! What is the secret ingredient that causes all the crunchiness ? Get know here !Co potrzeba?5 dużych
ziemniaków, obrane i pokrojone w paski2 ząbki
czosnku, zmiażdżone1/2 pęczka
koperku, poszatkowany1 łyżka
oliwysólCo teraz?1. Podgotować
ziemniaki przez ok 10 min i przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką.2. Dodać
oliwę,
czosnek,
koperek,
sól i zamknąć pojemnik. Potrząsać nim, aż wszystko się wymiesza.3.
Ziemniaki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min w 220-230 stopniach. Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie spaliły.English: Golden baked potatoesWhat do you need?5 large potatoes,peeled and cut into strips2 cloves of garlic, crushed1/2 bunch dill,chopped1 tablespoon
olive oilsaltNow what?1. Cook potatoes for about 10 minutes and put in a plastic container with a lid.2. Add
olive oil, garlic, dill, salt and close the container . Shake it until everything is mixed .3. Put potatoes into a baking
tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes at 220-230 C (aprox. 460F)degrees. Stir from
time to
time, so as not to burn them .