Wykonanie
Ogarnęło mnie muffinowe szalenstwo więc kolejne właśnie wyjechały z piekarnika 😀skladniki:1 wieksza
cebulaokolo 6 plastrow
szynki1 zabek
czosnku75 g
masla3/4 lyzeczki
solipieprz wedle uznania2 i 1/3 szklanki
maki2 plaskie lyzeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka2
jajka6 kawalkow suszonych pomidorow w
oliwieokoło 3 łyżki
oliwy do smażenia
Szynke,
cebule i
czosnek drobno kroimy i podsmazamy na
oliwie az do chwili gdy
cebula zacznie sie rumienic. Doprawic
sola i
pieprzem. Nastepnie dodajemy do tego
maslo, ktore ma sie tylko roztopic, nie smazyc. Calosc odstawiamy do przestygniecia.Do miski wsypujemy
make i
proszek do pieczenia.W drugim naczyniu nalezy rozbeltac
jajka i dodac do nich
mleko. Dokladnie wymieszac.
Suszone pomidory odsaczyc z
oliwy i drobno posiekac.W mace zrobic dolek lyzka i wlac
jajka z
mlekiem, dodac
pomidory i przesmazona
cebule z
szynka i roztopione
maslo. Wymieszac tak by skladniki sie polaczyly. Muffinki nie udadza sie gdy wymieszamy skladniki zbyt dokladnie.Ciasto przekladamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210°C przez okolo 20 minut do zezlocenia sie muffinek.źrodło: http://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t2773.html